«Νότης Μαριάς: Ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων σχετικά με την Έκθεση του ΓΛΚ για τις Γερμανικές αποζημιώσεις.»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 12/03/2013

Ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Εξωτερικών κατέθεσε σήμερα 12/3/2013 ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, τομεάρχης Οικονομικών και βουλευτής Ηρακλείου Νότης Μαριάς.

Με την αίτησή του ο Νότης Μαριάς ζητά να του δοθεί η Έκθεση για τις γερμανικές αποζημιώσεις που συνέταξε στις 8/3/ 2013 η ομάδα Εργασίας του ΓΛΚ που ως γνωστόν συγκροτήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο μετά από επίκαιρη ερώτηση του Νότη Μαριά.
Η εν λόγω Έκθεση παραδόθηκε στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Χ. Σταϊκούρα ο οποίος την διαβίβασε στο Υπουργείο Οικονομικών χθες.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
«Στη συνέχεια επίκαιρης ερώτησης που καταθέσαμε προς τον Υπουργό Οικονομικών στις  21 Αυγούστου  2012 για την είσπραξη από τη Γερμανία των πολεμικών επανορθώσεων και του αναγκαστικού κατοχικού δανείου και κατά  την διάρκεια της συζήτησης της στην ολομέλεια, εξαγγέλθηκε από τον κ. Σταϊκούρα η συγκρότηση τετραμελούς Ομάδας εργασίας στο ΓΛΚ με αντικείμενο την έρευνα των αρχείων του Υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τις γερμανικές αποζημιώσεις και το Αναγκαστικό Κατοχικό Δάνειο.  Η παράδοση του έργου της εν λόγω Ομάδας ορίστηκε έως την 31η Δεκεμβρίου 2012.
Τελικά οι εργασίες της τετραμελούς Ομάδας Εργασίας του ΓΛΚ παρατάθηκαν μέχρι 8/3/2013. Σύμφωνα με το από 11/3/2013  Δελτίο Τύπου του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ. Σταϊκούρα η εν λόγω Ομάδα Εργασίας  ολοκλήρωσε το έργο της, συνέταξε σχετική Έκθεση και την υπέβαλε στο Υπουργείο Εξωτερικών.
Θα πρέπει να επισημανθεί ότι στην Ολομέλεια της Βουλής στις 3 Σεπτεμβρίου 2012 ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας απαντώντας στην παραπάνω επίκαιρη ερώτησή μας, τόνισε ότι οι γερμανικές αποζημιώσεις εξακολουθούν να υφίστανται ως εκκρεμότητα, ότι διατηρούμε ως Χώρα το δικαίωμα μας  και  ότι η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε  των σχετικών αξιώσεων της έναντι της Ο.Δ. της Γερμανίας «όπως έπραξε και με το ζήτημα των αποζημιώσεων των οικογενειών των θυμάτων της σφαγής του Διστόμου».
Κατόπιν τούτων ερωτώνται  οι Υπουργοί:
1)            Σε ποιες νομικές, πολιτικές και λοιπές θεσμικές ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει η Κυβέρνηση και εντός ποιου χρονοδιαγράμματος προκειμένου να δρομολογηθεί η είσπραξη των γερμανικών επανορθώσεων από την Ο.Δ. της Γερμανίας;
2)            Σε ποιες νομικές, πολιτικές και λοιπές θεσμικές ενέργειες προτίθεται να προβεί η Κυβέρνηση προκειμένου να δρομολογηθεί η εκ μέρους της Ο.Δ. της Γερμανίας εξόφληση του αναγκαστικού κατοχικού δανείου που πήραν δια της βίας οι γερμανικές αρχές κατοχής το 1942 οι οποίες σημειωτέον κατέβαλαν ήδη κατά τη διάρκεια της κατοχής δύο δόσεις;

Παρακαλούνται οι αρμόδιοι Υπουργοί για την κατάθεση:

1.            Της ως άνω Έκθεσης της Ομάδας Εργασίας του ΓΛΚ.
2.            Κάθε σχετικού άλλου εγγράφου που αφορά στο αναγκαστικό κατοχικό δάνειο.
3.            Όλων των σχετικών εγγράφων που αφορούν στον υπολογισμό των ελληνικών απαιτήσεων κατά της Γερμανίας ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων έτους 1938 για τις πολεμικές επανορθώσεις καθώς και το είδος των ζημιών που περιλαμβάνονται στον εν λόγω υπολογισμό από την ελληνική αντιπροσωπεία που συμμετείχε στη Συνδιάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων 1945-1946. 

Ο ερωτών και αιτών Βουλευτής

Νότης Μαριάς»