Βιογραφικό

Βιογραφικό

Ο Νότης Μαριάς είναι Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες.

Είναι Καθηγητής Θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης και δικηγόρος στον Άρειο Πάγο.

Στο  Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Νότης Μαριάς είναι:

Μέλος:

Της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής.

Της Επιτροπής Αναφορών.

Της Αντιπροσωπείας για τις σχέσεις με τις χώρες του Μασρέκ.

Της Αντιπροοσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Ένωσης για τη Μεσόγειο.

Αναπληρωματικό Μέλος :

Της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας .

Της  Ειδικής  Επιτροπής σχετικά με τις φορολογικές αποφάσεις τύπου «tax ruling» και άλλα μέτρα παρόμοιου χαρακτήρα ή αποτελέσματος.

Της  Αντιπροσωπείας στις Επιτροπές Κοινοβουλευτικής Συνεργασίας Ε.Ε.-Αρμενίας, Ε.Ε.-Αζερμπαϊτζάν και Ε.Ε.-Γεωργίας.

Της  Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση Euronest.

Στις διπλές βουλευτικές εκλογές του 2012 εκλέχθηκε Βουλευτής Ηρακλείου με τους Ανεξάρτητους Έλληνες θέση από την οποία παραιτήθηκε για να θέσει υποψηφιότητα στις Ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου 2014.

Κατά τη βουλευτική του θητεία διετέλεσε Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και μέλος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Αποζημιώσεων, μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης και μέλος της Συνέλευσης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COSAC).

Επίσης διετέλεσε μέλος του Προεδρείου της Πολιτικής Ομάδας των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών-Δημοκρατών στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, πτυχιούχος Master του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (London School of Economics), διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών και Fellow του Κέντρου Διεθνών Υποθέσεων «Weatherhead» του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Στην επαγγελματική του σταδιοδρομία διετέλεσε διαδοχικά επιστημονικά υπεύθυνος του Κέντρου Ευρωπαϊκής Τεκμηρίωσης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Επιστημονικός Συνεργάτης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Επίκουρος Καθηγητής στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Δημόσιας Διοίκησης του Μάαστριχτ, πρόσεδρος Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών και μέλος του Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Κατάρτισης στο Τορίνο.

Γεννήθηκε το 1957 και συμμετείχε ενεργά στο φοιτητικό κίνημα της Μεταπολίτευσης, ενώ την περίοδο 1976-78 ήταν μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Ελλάδος. Συμμετέχει από την πρώτη στιγμή στο αντιμνημονιακό κίνημα και έχει γράψει εκατοντάδες άρθρα κατά του Μνημονίου και το βιβλίο «Το μνημόνιο της χρεοκοπίας και ο άλλος δρόμος». Παρέστη ως δικηγόρος ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά την εκδίκαση της αιτήσεως ακυρώσεως κατά του Μνημονίου, την οποία άσκησε ως αιτών από κοινού με άλλους πολίτες και φορείς.

Τον Ιούλιο του 2011 ίδρυσε μαζί με άλλους πολίτες στην Αθήνα την Πρωτοβουλία Αυτοοργάνωσης Πολιτών Ενάντια στο Μνημόνιο και στη συνέχεια τον Μάρτιο του 2012 στο Ηράκλειο το Πολιτικό Κίνημα Αντιμνημονιακοί Πολίτες.

Είναι παντρεμένος με την Κατερίνα Πολυχρονάκη και έχει δύο γιους.

EnglishfrenchitalyGermanSpainrussiapoland