Συνέντευξη: «Free Sunday» 23/4/2017

FREE SUNDAY 23-04-2017 2

 

1.Προχωρείτε στην ίδρυση νέου κομματικού σχηματισμού. Τι σας οδήγησε σε αυτή την απόφαση;

 

Η σκληρή πολιτική πραγματικότητα κατέδειξε την αναγκαιότητα συγκρότησης του Πολιτικού μας Κινήματος. Η Ελλάδα έχει μετατραπεί πλέον σε προτεκτοράτο της τρόικας. Το Ελληνικό Κοινοβούλιο καλείται κάθε φορά να επικυρώσει τη βούληση των δανειστών που συνεχίζουν την εκβιαστική τους πολιτική. Η δημοκρατία στη χώρα μας καταπατάται βάναυσα από τρόικα και δανειστές.  Δεν πάει άλλο. Έτσι ήρθε η ώρα ο καθένας από μας να αναλάβει τις ευθύνες του. Ήρθε η στιγμή να εκδηλώσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ μια σαφή πρωτοβουλία συγκρότησης άμεσα, ενός νέου Πολιτικού Φορέα για να κόψουμε τον γόρδιο δεσμό προκειμένου η Πατρίδα μας να πάψει να είναι αποικία χρέους με εκατομμύρια φτωχούς και με στρατιές ανέργων.

2.Κατά τα φαινόμενα, και άλλα πρώην στελέχη των ΑΝΕΛ προχωρούν σε παρόμοιες κινήσεις.  Έχετε έρθει σε επαφή μαζί τους;

Όχι, καθώς Εμείς κυρίως απευθυνόμαστε στις δυνάμεις της κοινωνίας. Επιπλέον έχουμε και βασικές διαφορές σε σχέση με σημαντικά ζητήματα όπως το μεταναστευτικό και τις σχέσεις με την ΕΕ. Σε σχέση με το μεταναστευτικό το Κίνημα μας ζητά άμεση έξοδο από τη Σένγκεν, εφαρμογή του Άρθρου 72 Συνθήκης Λειτουργίας της ΕΕ για αναστολή του Δουβλίνου ΙΙΙ και των διατάξεων του Χώρου Ελευθερίας, Ασφάλειας και Δικαιοσύνης της ΕΕ, ολοκλήρωση της μετεγκατάστασης σε άλλες χώρες της ΕΕ όλων των προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα, αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου, άμεση επαναπροώθηση όλων των παράνομων μεταναστών και αναθεώρηση των διαδικασιών ασύλου υπό το φως της νομολογίας του ΣτΕ  με στόχο την ταχύτατη εξέταση των αιτήσεων ασύλου.

Σε σχέση με την ΕΕ Εμείς έχουμε διαμορφώσει την πρόταση για Ειδικό Καθεστώς της Ελλάδας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η εμπειρία από τις σχέσεις της  ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο πριν το δημοψήφισμα για το Brexit, καθώς και οι σχέσεις της ΕΕ με την Ιρλανδία και την Δανία,  έδειξαν ότι είναι δυνατή εντός της ΕΕ η διαμόρφωση ενός Ειδικού Καθεστώτος, μιας Ειδικής Σχέσης που να διασφαλίζει πλήρη ενάσκηση της εθνικής κυριαρχίας στα πεδία εφαρμογής του Ειδικού Καθεστώτος. Για το λόγο αυτό απαιτούμε, παράλληλα με τη διαγραφή του επονείδιστου χρέους, ειδικές προνομιακές ρυθμίσεις και εξαιρέσεις για κλάδους της Ελληνικής οικονομίας όπως η  γεωργία-κτηνοτροφία, η ενέργεια, η ναυπηγική βιομηχανία κλπ, καθώς και παρεκκλίσεις από τις ρυθμίσεις για την οικονομική διακυβέρνηση και το Σύμφωνο Σταθερότητας, με παράλληλη ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Τράπεζας της Ελλάδας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών προκειμένου να διευκολύνει τη λειτουργία του Ειδικού Καθεστώτος της Ελλάδας εντός της ΕΕ. Το Ειδικό Καθεστώς θα διαμορφωθεί στη βάση ενός Σχεδίου που θα εκπονήσει κυρίαρχα η Ελλάδα και θα λάβει νομική μορφή αντίστοιχη με την Απόφαση της ΕΕ του Φεβρουαρίου 2016 για τη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ένωση.  Επιπλέον απαιτούμε πλήρη και ολοσχερή κρατικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδας και απόσυρση της μετοχής της από το Χρηματιστήριο.

3.Οι βασικές θέσεις του κόμματός σας, όπως η διαγραφή χρέους, έχουν δοκιμαστεί από άλλες δυνάμεις και δεν ενέπνευσαν τον ελληνικό λαό, με εξαίρεση ΣΥΡΙΖΑ που, όμως, τελικά τις εγκατέλειψε. Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι το κόμμα σας θα έχει απήχηση;

Η διαγραφή χρέους δοκιμάστηκε από διάφορες αντιμνημονιακές δυνάμεις γιαλαντζί  που δεν πίστευαν στην διαγραφή χρέους. Εμείς απαιτούμε Λογιστικό Έλεγχο στη βάση του Κανονισμού 472/2013 της ΕΕ, μονομερή διαγραφή και ακύρωση του επονείδιστου δημόσιου χρέους που αποτελεί πλέον το μέγιστο τμήμα του συνολικού δημόσιου χρέους και βαθύ κούρεμα του υπόλοιπου χρέους. Επιπλέον ζητούμε αποζημίωση της χώρας από τους δανειστές για τις ζημιές που προκάλεσαν τα μνημόνια στην Πατρίδας μας καθώς και άμεση και άνευ όρων επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ από τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου.

4.Έχετε έλθει σε επαφή με άλλα στελέχη/προσωπικότητες που θα συμμετάσχουν στον σχηματισμό σας ή προτίθεστε το κόμμα να οργανωθεί σε βάθος χρόνου;

Είμαστε ήδη σε επαφή με συμπολίτες μας οι οποίοι διαθέτουν κύρος και σοβαρότητα και χαίρουν εκτίμησης στις τοπικές κοινωνίες. Βαδίζουμε μεθοδικά και προτιμούμε την ουσία και  όχι τους εντυπωσιασμούς στρατολογώντας διάφορες πολιτικές περσόνες που εκφράζουν συνήθως μόνο το εγώ τους.

5.Έχετε προσδιορίσει στόχους για συμμετοχή του κόμματός σας σε πιθανές εκλογές ή ευρωεκλογές;

Στόχος του Κινήματός μας είναι η συμμετοχή τόσο στις εθνικές εκλογές όσο και στις ευρωεκλογές. Για το λόγο αυτό έχουμε ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες αξιολόγησης υποψηφιοτήτων σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες της χώρας προκειμένου να είμαστε έτοιμοι σε περίπτωση αιφνίδιων βουλευτικών εκλογών. Φιλοδοξούμε τα ψηφοδέλτιά μας να στελεχωθούν με συμπολίτες μας οι οποίοι να εκφράζουν την μεσαία τάξη, τους ανθρώπους της παραγωγής και της δουλειάς, τους νέους επιστήμονες, τους ελευθέρους επαγγελματίες, τους αγρότες, τους συνταξιούχους και τους ανέργους.

6.Θεωρείτε ότι η κινητικότητα που παρατηρείται στο πολιτικό σκηνικό της χώρας προοιωνίζεται εκλογές;

Η κινητικότητα εκφράζει κυρίως την αποσάθρωση του κοινωνικού ιστού και την ανασύνταξη των διαφόρων πολιτικών δυνάμεων ενόψει των απρόβλεπτων πολιτικών εξελίξεων που μπορεί να οδηγήσουν και σε πρόωρες εκλογές.

7.Τι συμβαίνει κατά τη γνώμη σας και δεν κλείνει η β’ αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος;

Στόχος της κυβέρνησης είναι η παραμονή της στην εξουσία πάσει θυσία. Παρότι σάλπισε ισπανική υποχώρηση προσπαθεί να δώσει την εντύπωση ότι αντιμετωπίζει σκληρά τους δανειστές οι οποίοι όμως γνωρίζουν ότι τελικά θα επιβάλλουν τη θέλησή τους χωρίς μάλιστα να δώσουν και το υπόλοιπο τμήμα του τρίτου δανειακού πακέτου ύψους 19,5 δις ευρώ. Έτσι έχουμε το απίθανο φαινόμενο η κυβέρνηση να συμφωνεί σε νέα σκληρά μνημονιακά μέτρα χωρίς να παίρνει καν ολόκληρο το κεφάλαιο του δανείου από τους πιστωτές.

 

8.Υπάρχει «έντιμος συμβιβασμός» για να κλείσει η αξιολόγηση;

 Η θεωρία του έντιμου συμβιβασμού διαμορφώθηκε από τον κ. Τσίπρα για να χρυσώσει το χάπι των σκληρών μνημονιακών μέτρων. Άλλωστε πως μπορεί να υπάρξει έντιμος συμβιβασμός όταν οι δανειστές εκβιάζουν συνεχώς την Πατρίδα μας;

 

9.Το ΔΝΤ θέλει ελάφρυνση χρέους για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Η Γερμανία απαιτεί το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, αλλά αρνείται την ελάφρυνση. Τι πιστεύετε ότι θα συμβεί;

Τελικά θα συνεχιστεί ο μνημονιακός Αρμαγεδδώνας  και θα επιμηκυνθεί η διαδικασία εξόφλησης του χρέους γεγονός που στην πράξη θα σημάνει ένα μνημόνιο  διαρκείας τουλάχιστον μέχρι το 2060 χωρίς όμως να  μειωθεί καν ονομαστικά το χρέος.

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν...

EnglishfrenchitalyGermanSpainrussiapoland