Σκληρά ερωτήματα Μαριά σε Αβραμόπουλο για το προσφυγικό

Αθήνα, 16/12/2016

Σκληρά ερωτήματα έθεσε ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής Καθηγητής Νότης Μαριάς, στον Ευρωπαίο Eπίτροπο κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο σε τρείς διαδοχικές παρεμβάσεις του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016.

Όπως επισήμανε ο Νότης Μαριάς στην πρώτη παρέμβασή του απατώντας σε Γιούνκερ και Σλοβακική προεδρία για το προσφυγικό «ο κύριος Juncker και ο κύριος Korčok στην έναρξη της συζήτησης δήλωσαν ικανοποιημένοι για την κατάσταση του προσφυγικού σε σχέση με την Ελλάδα. Φαίνεται λοιπόν ότι δεν έχουν ιδέα τι συμβαίνει, διότι αυτή τη στιγμή στα νησιά έχουν εγκλωβιστεί 16.500 τουλάχιστον πρόσφυγες και παράνομοι μετανάστες. Οι θέσεις φιλοξενίας εκεί είναι μόνο 7.500, και το ξέρει πολύ καλά ο κύριος Αβραμόπουλος. Λόγω της κατάστασης αυτής υπάρχουν συγκρούσεις μεταξύ των προσφύγων. Καίνε τα hot spot. Ταυτόχρονα οι κάτοικοι στη Χίο, στη Λέσβο, στη Σάμο δεν αντέχουν άλλο. Η κοινωνική τους γαλήνη έχει διαταραχθεί, ο τουρισμός έχει διαλυθεί, η ζωή τους έχει αναστατωθεί. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Πρέπει να υπάρξουνε άμεσα μετεγκαταστάσεις από την Ελλάδα.» Στη συνέχεια, στράφηκε προς τον κ. Αβραμόπουλο λέγοντας «δεν μπορεί κύριε Αβραμόπουλε να αρχίσουν επιστροφές με το Δουβλίνο ΙΙΙ όσων έχουν φύγει και έχουν πάει στις χώρες του σκληρού πυρήνα. Τέλος, πρέπει να υπάρξει διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.»

Στη δεύτερη παρέμβασή του, ο Νότης Μαριάς απευθυνόμενος στον κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο του είπε «η Ελλάδα δεν αντέχει άλλους πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες. Ποια μέτρα θα λάβετε για την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου, όπου έχουν εγκλωβιστεί πάνω από 16.500 πρόσφυγες; Αληθεύουν οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης, ότι η Κομισιόν δεν επιτρέπει τη μεταφορά τους στην ηπειρωτική Ελλάδα, γιατί αυτό απαγορεύεται, όπως λέει η κυβέρνηση, από τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας;». Και συνεχίζοντας πρόσθεσε «Οι επιστροφές στην Ελλάδα βάσει του Δουβλίνου ΙΙΙ δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές από τον Ελληνικό λαό. Επισημαίνουμε, και το ξέρετε, ότι η διαδικασία επιστροφών ανήκει στην αρμοδιότητα των κρατών-μελών. Γι’ αυτό σας ρωτώ: Δεσμεύεται η Γερμανία για μη επιστροφή βάσει του Δουβλίνου όσων προσφύγων έχουν διέλθει από Ελλάδα το 2015 και το 2016; Γιατί άλλα λέει ο Γερμανός Υπουργός Εσωτερικών, ο κύριος ντε Μεζιέρ. Αυτό που χρειάζεται δεν είναι οι επιστροφές μέσω Δουβλίνου ούτε τώρα ούτε στο μέλλον, αλλά χρειάζονται μετεγκαταστάσεις, μιας και από τις 66.400 μόνο 5.700 πρόσφυγες έχουν μετεγκατασταθεί από την Ελλάδα σε άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.»

Κλείνοντας τον κύκλο των τριών παρεμβάσεων του ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής είπε προς τον κ. Αβραμόπουλο «σε αυτό εδώ το Ευρωκοινοβούλιο δεν υπάρχει δυνατότητα δευτερολογίας. Εγώ θα αξιοποιήσω το ότι είστε εδώ και θα συνεχίσω αυτά που είπα προηγουμένως, διότι πράγματι η ανακοίνωση της Κομισιόν είναι έτσι όπως την είπατε, ότι μετά τις 15 Μαρτίου αν θα γίνουν επαναπροωθήσεις. Αλλά για να μη γίνουν επαναπροωθήσεις, πρέπει να συμβούν δύο τινά: είτε να αλλάξει η νομοθεσία σε σχέση με το Δουβλίνο ΙΙΙ και να απαγορεύει στη Γερμανία να το κάνει είτε να δεσμευτεί η Γερμανία ότι δεν θα το κάνει και άλλες χώρες. Άρα λοιπόν δέχομαι τις δεσμεύσεις της Κομισιόν ως προς τις προθέσεις της, αλλά αυτό δεν αποκλείει τη Γερμανία να προχωρήσει σε αυτές τις διαδικασίες, και αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο. Και δεύτερον, τελικά απαγορεύει η Κομισιόν στην Ελληνική κυβέρνηση να πάρει απόφαση και να μεταφέρει κάποιους από τους 16.000 εγκλωβισμένους, που είναι πρόσφυγες στα νησιά του Αιγαίου; Σε αυτό θέλουμε μια ξεκάθαρη απάντηση.». Απάντηση την οποία όμως ο Νότης Μαριάς δεν έλαβε τελικά.

Επισυνάπτεται βίντεο με τις τρεις παρεμβάσεις του Νότη Μαριά.

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν...

EnglishfrenchitalyGermanSpainrussiapoland