Νότης Μαριάς στην Ευρωβουλή: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπονομεύει τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων

Στρασβούργο, 15/12/2016

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπονομεύει τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, τόνισε σε σημερινή του παρέμβαση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής Καθηγητής Νότης Μαριάς με αφορμή τη συζήτηση για την Έκθεση Δράσης της Επιτροπής Αναφορών για το 2015.

Όπως επισήμανε ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής: «Ακούσαμε πολλά ευχολόγια και έγιναν σπονδές για τη δράση της Επιτροπής Αναφορών. Είναι λογικό αφού όσοι κρίνουν την Επιτροπή είναι ταυτόχρονα και τα μέλη της που πήραν και τις αποφάσεις. Δεν είναι όμως τα πράγματα τόσο ρόδινα. Και αυτό ισχύει για το χειρισμό πολλών Αναφορών. Σας αναφέρω μερικά παραδείγματα Ελληνικού ενδιαφέροντος».

Και ο Νότης Μαριάς συνέχισε: «Η εισηγήτρια της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στην Έκθεσή της δεν αναφέρει ούτε μια λέξη για το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων που οφείλει η Γερμανία στην Ελλάδα, θέμα που απασχόλησε τις εργασίες των συντονιστών αλλά και της Επιτροπής Αναφορών επανειλημμένα μετά από σχετικές μου πρωτοβουλίες. Η Επιτροπή Αναφορών απέρριψε τουλάχιστον πέντε φορές προτάσεις μου για διοργάνωση δημόσιας ακρόασης για τις γερμανικές αποζημιώσεις. Μάλιστα στις 29/11/2016 η Επιτροπή απέρριψε την τροπολογία μου υπ’ αριθμ. 172 που αναφερόταν στο ζήτημα αυτό. Η Ευρωπαϊκή Αριστερά εν προκειμένω έκανε αποχή στην ψηφοφορία στηρίζοντας στην πράξη τη θέση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που όχι μόνο έχει εγκαταλείψει τον αγώνα για τις γερμανικές αποζημιώσεις αλλά και όπου μπορεί τον υπονομεύει».

Και ο Νότης Μαριάς κατέληξε: «Δεν αναφέρεται η Εισηγήτρια της Ευρωπαϊκής Αριστεράς ούτε στη σημαντική απόφαση της Επιτροπής Αναφορών τον Οκτώβριο του 2015 που έκανε δεκτή την εισήγησή μου και κρίθηκε παραδεκτή η Αναφορά των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ) για το ζήτημα των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα. Έτσι κλήθηκε πλέον για πρώτη φορά η Γερμανία να τοποθετηθεί δημόσια, σε ένα ευρωπαϊκό ημι-δικαιοδοτικό όργανο όπως η Επιτροπή Αναφορών, για τις γερμανικές αποζημιώσεις. Όμως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, υπονόμευσε στην πράξη τον αγώνα μας για τις γερμανικές αποζημιώσεις και αρκέστηκε να στείλει μόνο μια εκπρόθεσμη παρέμβαση της Ελληνικής βουλής μέσω Ευρωβουλευτού. Έτσι η Επιτροπή Αναφορών βρήκε την ευκαιρία και με μια πολιτικά απαράδεκτη απόφαση απέρριψε την ένσταση που υπέβαλα να μείνει ανοικτή η Αναφορά των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης για τις γερμανικές αποζημιώσεις. Αυτό το θέμα και πολλά άλλα κάνουν το ECR να καταψηφίσει την Έκθεση Δράσης της Επιτροπής Αναφορών για το 2015».

Επισυνάπτεται βίντεο με την ομιλία του Νότη Μαριά.

 

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν...

EnglishfrenchitalyGermanSpainrussiapoland