Trans λιπαρά

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016 – Στρασβούργο

Νότης Μαριάς ( ECR )

 

Κυρία Πρόεδρε, η βιομηχανία τροφίμων χρησιμοποιεί πλέον όλο και περισσότερο τρανς λιπαρά οξέα δεδομένου ότι αποτελούν φτηνό συστατικό στη διαδικασία παραγωγής και η χρήση τους εγγυάται μεγάλη διάρκεια στα προϊόντα. Ωστόσο, η υψηλή κατανάλωση τρανς λιπαρών οξέων έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιοαγγειακών νοσημάτων και συνιστά παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη στεφανιαίας νόσου η οποία ευθύνεται περίπου για εξακόσιες εξήντα χιλιάδες θανάτους ετησίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα, στα κράτη μέλη της Ένωσης, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού δεν έχει την κατάλληλη ενημέρωση για τα τρανς λιπαρά και τις επιπτώσεις τους στην υγεία ενώ, ταυτόχρονα, η δράση των ευρωπαϊκών χωρών για τη μείωση της κατανάλωσης των τρανς λιπαρών οξέων είναι περιορισμένη. Είναι επομένως αναγκαίο η Ευρωπαϊκή Ένωση να προτείνει υποχρεωτικά οριακές τιμές για τα τρανς λιπαρά οξέα προκειμένου να ενισχυθεί η υγεία των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν...

EnglishfrenchitalyGermanSpainrussiapoland