Έκτακτα μέτρα στήριξης της Ελλάδας εκ μέρους της ΕΕ για τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές

30 Σεπτεμβρίου 2016
E-007330-16
Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης
προς την Επιτροπή
Άρθρο 130 του Κανονισμού
Notis Marias (ECR)

Τη χρονική περίοδο από 7 Σεπτεμβρίου έως 19 Σεπτεμβρίου, τουλάχιστον τέσσερις περιοχές της Ελλάδας υπέστησαν μεγάλες καταστροφές. Ο Δήμος Θερμαϊκού στη Θεσσαλονίκη από εντονότατες βροχοπτώσεις, το ίδιο και η πόλη της Καλαμάτας, η Θάσος γνώρισε μεγάλης έκτασης πυρκαγιά, ενώ ο Πύργος της Ηλείας, αλλά και η πόλη της Πάτρας επλήγησαν από πρωτοφανούς έντασης ανεμοστρόβιλο.

Αν προστεθούν στις παραπάνω καταστροφές και οι μεγάλης έκτασης πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στη Χίο τον Αύγουστο, ο απολογισμός των φυσικών καταστροφών ενός διαστήματος μικρότερου των δύο μηνών είναι ιδιαίτερα υψηλός και το οικονομικό τους κόστος — που δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί — ενδέχεται να μην μπορούν να το καλύψουν οι αρμόδιες εθνικές και τοπικές αρχές.

Ωστόσο, είναι δύσκολο να γίνει χρήση και των προβλεπόμενων στο Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ κονδυλίων για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, ακριβώς λόγω της γεωγραφικής διασποράς των ως άνω φυσικών καταστροφών σε ευρύτερη κλίμακα από την οικεία κλίμακα NUTS 2 που αναγνωρίζει το ΤΑΕΕ.

Ερωτάται συνεπώς η Επιτροπή:

Ποια άλλα έκτακτα μέτρα στήριξης της Ελλάδας μπορούν να ληφθούν σε επίπεδο Ένωσης για την αποκατάσταση των ως άνω ζημιών;

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν...

EnglishfrenchitalyGermanSpainrussiapoland