Γερμανικές Οφειλές: Διεκδικούμε και απαιτούμε, δεν επαιτούμε

Επίκαιρα 26.8.2016

Νότης Μαριάς, Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες, Καθηγητής Θεσμών Ε.Ε. στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Ολοκληρώθηκε, έπειτα από δεκατρείς συνεδριάσεις, το έργο της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων για την διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών, με την έκδοση της Έκθεσης στην οποία αφού αναλύονται οι Ελληνικές αξιώσεις προτείνονται ενέργειες σε διπλωματικό και δικαστικό επίπεδο τις οποίες πρέπει να αναλάβει η Ελληνική Δημοκρατία με στόχο την διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών.

Μεταξύ άλλων η Έκθεση ζητά από την Ελληνική Κυβέρνηση να παρέμβει στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 8 Σεπτεμβρίου όπου ως γνωστόν θα συζητηθεί το θέμα των Γερμανικών Οφειλών έπειτα από Αναφορά που κατέθεσαν οι Αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ/ ΔΣΕ) και η οποία μετά από ένστασή μου παραμένει τελικά ανοικτή για να κριθεί την ως άνω ημερομηνία.

Δυστυχώς, η ιστορία απέδειξε  ότι οι Ελληνικές Κυβερνήσεις δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων αναφορικά με την διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών.

‘Έτσι, τόσο το ζήτημα της παρέμβασης της Ελληνικής Κυβέρνησης στην Επιτροπή Αναφορών τον Σεπτέμβριο όσο και αυτό της εγγραφής των Γερμανικών Οφειλών στον Κρατικό Προϋπολογισμό τον προσεχή Οκτώβριο, θα αποτελέσουν τα δύο πρώτα και καθοριστικά τεστ προκειμένου να φανεί κατά πόσο οι δηλώσεις Τσίπρα από το μαρτυρικό Κομμένο Άρτας στις 16 Αυγούστου περί διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών και περί εθνικής στρατηγικής για την επίτευξη του στόχου αυτού, εκφράζουν την πραγματική βούληση των κυβερνόντων και δεν αποτελούν ένα ακόμη επικοινωνιακό τρικ, όπως τα υπόλοιπα στα οποία μας έχουν συνηθίσει.

 

Η Μαύρη Βίβλος της Κατοχής

Σύμφωνα με το βιβλίο «Η Μαύρη Βίβλος της Κατοχής» (Αθήνα 2006) που έχει εκδώσει το Εθνικό Συμβούλιο για τη Διεκδίκηση των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, τα θύματα και οι απώλειες της χώρας μας από τους Γερμανούς κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο περιγράφονται στον παρακάτω Πίνακα:

1) Νεκροί πολέμου 1940-41 13.327
2) Εκτελεσμένοι (σε ολόκληρη την Ελλάδα) 56.225
3) Θανόντες όμηροι (στα γερμανικά στρατόπεδα) 105.000
4) Νεκροί από βομβαρδισμούς 7.120
5) Νεκροί σε μάχες της Εθνικής Αντίστασης (σύμφωνα με γερμανικά στοιχεία) 20.650
6) Νεκροί στη Μέση Ανατολή 1.100
7) Απώλειες Εμπορικού Ναυτικού 3.500
Σύνολο 206.922
Νεκροί από πείνα και σχετικές ασθένειες 600.000
ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ 806.922
Απώλειες από υπογεννητικότητα 300.000
Σύνολο απωλειών 1.106.922

 

Οι Γερμανικές Οφειλές

Οι Γερμανικές Οφειλές προς τη χώρα μας προέρχονται από:

1) Την υποχρέωση καταβολής του υπόλοιπου των επανορθώσεων από τον Πρώτο Παγκόσμιο πόλεμο.

2) Αποζημιώσεις λόγω της απώλειας κυρίως σκαφών (βομβαρδισμοί, τορπιλισμοί, βυθίσεις, αιχμαλωσία) κατά την περίοδο ουδετερότητας της Ελλάδας στο Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο, πριν από την επίθεση της Ιταλίας και της Γερμανίας εναντίον μας.

3) Από τις Πολεμικές Επανορθώσεις που επιδίκασε η Διεθνής Διάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων (1946) να μας πληρώσει η Γερμανία για τις καταστροφές που προξένησαν στην Ελληνική οικονομία και στη χώρα μας γενικότερα τα κατοχικά γερμανικά στρατεύματα.

4) Την επιστροφή του Αναγκαστικού Κατοχικού Δανείου.

5) Από την καταβολή αποζημιώσεων στα θύματα των θηριωδιών του γερμανικού στρατού κατοχής, όπως είναι η περίπτωση του Διστόμου κ.λπ.

6) Από τις απαιτήσεις των θυμάτων που εκτελέστηκαν από τους ναζί λόγω της εθνοσοσιαλιστικής ιδεολογίας. Στην τελευταία αυτή περίπτωση ανήκουν οι Έλληνες εβραίοι, οι τσιγγάνοι, οι ομοφυλόφιλοι κ.λπ., οι οποίοι εξολοθρεύτηκαν από τους ναζί διότι θεωρούνταν, σύμφωνα με τη ναζιστική ιδεολογία, κατώτερα όντα. Για την περίπτωση αυτή και μόνο η γερμανική πλευρά, και με αφορμή την υπόθεση Μέρτεν, κατέβαλε στη χώρα μας σχετική αποζημίωση.

Να εγγραφεί το Γερμανικό Χρέος στον Κρατικό Προϋπολογισμό

Ήδη από το 2010 διατυπώσαμε με τεκμηριωμένο νομικά και πολιτικά τρόπο το πώς μπορεί να εγγραφεί στον Κρατικό Προϋπολογισμό το σύνολο των απαιτήσεων της χώρας έναντι της Γερμανίας για την περίοδο της ναζιστικής κατοχής.

Όπως έχουμε αναλύσει ήδη από το 2011 και στο βιβλίο μας Το Μνημόνιο της χρεοκοπίας και ο άλλος δρόμος «σε πρώτη φάση η Ελληνική κυβέρνηση οφείλει να εγγράψει το ΄΄αντίστοιχο γερμανικό χρέος προς την Ελληνική Δημοκρατία΄΄ στις ανείσπρακτες οφειλές προς το Ελληνικό Δημόσιο και κατ΄ επέκταση στον Κρατικό Προϋπολογισμό αφού πρόκειται για άμεσα απαιτητό χρέος. Στη συνέχεια θα πρέπει να δοθεί σχετική εντολή από το Υπουργείο Οικονομικών στις υπηρεσίες του να προβούν σε άμεσες ενέργειες για την είσπραξη του εν λόγω ληξιπρόθεσμου γερμανικού χρέους.  Η εγγραφή στον Κρατικό Προϋπολογισμό του ΄΄αντίστοιχου γερμανικού χρέους προς την Ελληνική Δημοκρατία΄΄ θα έχει ως αποτέλεσμα ο Προϋπολογισμός της χώρας μας να μεταβληθεί σε πλεονασματικός με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την έξοδο της Ελλάδας από τη δημοσιονομική εποπτεία της Ε.Ε., την εκπλήρωση των κριτηρίων του Μάαστριχτ, την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας κλπ.  Ταυτόχρονα σύμφωνα με τους κανόνες της Eurostat η Γερμανία θα πρέπει να υποχρεωθεί να εγγράψει το δημόσιο χρέος της προς την Ελλάδα στον δικό της Κρατικό Προϋπολογισμό και έτσι να τεθεί πλέον το Βερολίνο στη βάσανο της πιθανής δημοσιονομικής επιτήρησης από την Ε.Ε. αφού είναι σαφές ότι δεν θα εκπληρώνει τα κριτήρια του Μάαστριχτ  αλλά ούτε και τους όρους του Συμφώνου Σταθερότητας».

Κάτι τέτοιο θα μετέτρεπε την φτωχοποιημένη σήμερα από την κρίση και τα μνημόνια Ελλάδα από οφειλέτη και αποικία χρέους που πασχίζουν να τη κάνουν, σε δανειστή και κυρίαρχο κράτος, που διεκδικεί και μάλιστα έντοκα όσα οι Γερμανοί της άρπαξαν.

Eν τούτοις και παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε το 2015  στην επέτειο της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου ότι «οι Γερμανικές Αποζημιώσεις είναι νομικά επιδιώξιμες και δικαστικά διεκδικήσιμες» η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν όρθωσε ανάστημα στους δήθεν δανειστές, τη Μέρκελ, τον Σόιμπλε και την «παρέα» τους. Έτσι το 2015 άφησε να περάσει ανεκμετάλλευτη μια ακόμη ευκαιρία να εγγραφούν οι Ελληνικές απαιτήσεις για το Γερμανικό Χρέος στον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Πέρα λοιπόν, από τη μνημονιακή της στροφή, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προστέθηκε και στον μακρύ κατάλογο των ιστορικά άτολμων κρατούντων καθώς αποδείχτηκε τραγικά κατώτερη των προσδοκιών. Αθέτησε με τον πλέον κυνικό και ένοχο τρόπο την υπόσχεσή της να εγγράψει τον Οκτώβριο του 2015 στον Κρατικό Προϋπολογισμό τις απαιτήσεις της Ελλάδας για το Γερμανικό Χρέος.

Δεν θα πρέπει να μας διαφύγει άλλωστε ότι ο σημερινός Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τον Νοέμβριο του 2014 είχε δεσμευθεί, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, ότι αν εκλεγεί θα προχωρήσει αμέσως στην εγγραφή των Γερμανικών Αποζημιώσεων στον Κρατικό Προϋπολογισμό.

 

Γερμανικές Οφειλές και Επιτροπή Αναφορών  του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Ο Ελληνικός λαός όμως δεν πρόκειται να ξεχάσει και δεν πρόκειται να ησυχάσει μέχρι να δικαιωθεί. Ιδίως τώρα, που παρά τα δεινά που περνάει η χώρα με τα κοράκια των αγορών να ξεσκίζουν τις σάρκες της, υπάρχει επιτέλους για πρώτη φορά σημαντική προοπτική στο ζήτημα των Γερμανικών Αποζημιώσεων.

Κόντρα στις επιβουλές και τα συμφέροντα πολλών, ο δρόμος άρχισε να ανοίγει  όταν -μετά από Εισήγησή μας- η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έκρινε παραδεκτή την Αναφορά των Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης  για τις Οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Ειδικότερα την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015 στην Συνεδρίαση των Συντονιστών της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά από αρκετές αντεγκλήσεις έγινε δεκτή η πρότασή μου να κριθεί παραδεκτή η υπ΄ αρίθμ. 2214/14 Αναφορά της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ/ΔΣΕ) για τις Οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα και η Γερμανία κλήθηκε να  λογοδοτήσει πολιτικά, νομικά, υλικά και ηθικά για τα βασανιστήρια και τη δολοφονία Ελλήνων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τις σφαγές χιλιάδων αμάχων, τα ολοκαυτώματα χωριών και το ξεκλήρισμα οικογενειών κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, την καταστροφή των υποδομών και της οικονομίας της πατρίδας μας, το Αναγκαστικό Κατοχικό Δάνειο, τις λεηλασίες αρχαιοτήτων και την αρπαγή των πολιτιστικών θησαυρών της χώρας.

Ταυτόχρονα κλήθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και η Ελλάδα να τοποθετηθεί για το κεφαλαιώδες αυτό ζήτημα.

Και όμως, όπως έχουμε ήδη καταγγείλει, η Ελληνική πλευρά με την εκκωφαντική της σιωπή δεν εδέησε καν να στείλει Απάντηση για το κεφαλαιώδες αυτό θέμα στην Επιτροπή Αναφορών.

Η αδιαφορία και πολιτική ανευθυνότητα της Ελληνικής κυβέρνησης στο ζήτημα αυτό είναι προφανές ότι ενθάρρυνε την Κομισιόν η οποία κυριολεκτικά πετάει τη μπάλα στην εξέδρα αρνούμενη πλέον να πάρει θέση για το ζήτημα των Γερμανικών Οφειλών. Έτσι νίπτει τας χείρας της παριστάνοντας τον Πόντιο Πιλάτο καθώς στην Γραπτή Απάντηση που απέστειλε η Κομισιόν στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με αφορμή την εξέταση της Αναφοράς της ΠΕΑΕΑ/ΔΣΕ αναφέρει ότι το ζήτημα των Πολεμικών Επανορθώσεων της Γερμανίας προς την Ελλάδα δεν άπτεται της εφαρμογής του δικαίου της ΕΕ και ως εκ τούτου καθώς η Αναφορά δεν εμπίπτει δήθεν εντός του πεδίου αρμοδιοτήτων της ΕΕ η Κομισιόν δεν μπορεί να λάβει θέση επί του θέματος αυτού.

Στη συνέχεια η Γραμματεία της Επιτροπής Αναφορών της Ευρωβουλής με έγγραφό της ζήτησε να κλείσει ο φάκελος της  Αναφοράς της ΠΕΑΕΑ/ΔΣΕ.

Παρά τις δυσμενείς αυτές εξελίξεις την Παρασκευή 27/5 με Γραπτή μου Παρέμβαση ζήτησα αφενός μεν να μην γίνει δεκτή η σχετική πρόταση της Γραμματείας της Επιτροπής Αναφορών της Ευρωβουλής και αφετέρου να παραμείνει ανοικτή η Αναφορά και  να κληθεί ενώπιον της Επιτροπής τόσο η  Ελληνική κυβέρνηση όσο και η Γερμανική Κυβέρνηση προκειμένου να τοποθετηθούν επίσημα  για το ζήτημα των Γερμανικών Πολεμικών Επανορθώσεων.

Τελικά μετά την Ένστασή μου αυτή παραμένει «ζωντανή» η Αναφορά της ΠΕΑΕΑ/ΔΣΕ και θα επανεξεταστεί στις  8 Σεπτεμβρίου.

Το ερώτημα όμως παραμένει. Τι θα κάνει τελικά η Ελληνική Κυβέρνηση; Θα εμπλακεί στη διαδικασία ενώπιον της Επιτροπής Αναφορών στηρίζοντας την Αναφορά της ΠΕΑΕΑ/ΔΣΕ για τις Γερμανικές Οφειλές ναι ή όχι;

Η μάχη θα είναι δύσκολη, καθώς όλο και περισσότεροι επιχειρούν να βάλουν προσκόμματα στην δίκαιη Ελληνική απαίτηση. Όμως, εμείς από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε μέχρι οι πάντες να συνειδητοποιήσουν ότι η Ελλάδα είναι ο δανειστής και η Γερμανία ο οφειλέτης.

Αυτό άλλωστε διακηρύξαμε και στην εκδήλωση που διοργάνωσε στις  9 Δεκεμβρίου 2015 το Πολιτικό μας Κίνημα «Αντιμνημονιακοί Πολίτες» στο πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης των ναζί στο Μπρέντοκ του Βελγίου.

Εκεί όπου διακηρύξαμε για άλλη μια φορά ότι ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι να δικαιωθούμε.

Βρισκόμαστε λοιπόν μπροστά σε ιστορικές αλλαγές και εξελίξεις, γι’ αυτό η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη και σθεναρά να διεκδικήσει τόσο υλικά όσο και ηθικά, την απονομή της Δικαιοσύνης.

 

ΕΠΙΚΑΙΡΑ_τ353_σελ52 ΕΠΙΚΑΙΡΑ_τ353_σελ53 ΕΠΙΚΑΙΡΑ_τ353_σελ54

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν...

EnglishfrenchitalyGermanSpainrussiapoland