Άμεση μεταφορά των προσφύγων από το Ελληνικό σε άλλες δομές φιλοξενίας με ταυτόχρονη δρομολόγηση της μετεγκατάστασής τους σε άλλες χώρες της ΕΕ

30 Αυγούστου 2016
E-006373-16
Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης
προς την Επιτροπή
Άρθρο 130 του Κανονισμού
Notis Marias (ECR)

Σε σύγχρονη υγειονομική βόμβα που απειλεί σοβαρά την υγεία των προσφύγων αλλά και των κατοίκων της περιοχής εξελίσσεται η κατάσταση που επικρατεί εδώ και μήνες στον καταυλισμό του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.

Επισημαίνεται ότι στον χώρο αυτόν οι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν αιφνιδιαστικά τον Σεπτέμβριο 2015 και χωρίς καμία διαβούλευση με τις τοπικές αρχές.

Παρ’ ότι το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει ήδη υποσχεθεί τουλάχιστον τρεις φορές την απομάκρυνση των προσφύγων από τις ακατάλληλες εγκαταστάσεις του Ελληνικού τελικά αυτό δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής.

Την προηγούμενη εβδομάδα η υγειονομική κατάσταση στον χώρο έγινε ιδιαίτερα επικίνδυνη όταν πλημμύρισε από βοθρολύματα ο υπόγειος χώρος κάτω από την πρώην αίθουσα αφίξεων του αεροδρομίου, όπου φιλοξενούνται σε άθλιες συνθήκες αυτή τη στιγμή τουλάχιστον 1 000 άτομα, μεταξύ των οποίων οικογένειες και παιδιά.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, στον ίδιο χώρο προκαλούνται καθημερινώς εντάσεις και βίαια επεισόδια που λαμβάνουν χώρα μεταξύ των παραμενόντων, ενώ αναστάτωση και υλικές ζημιές έχουν προκληθεί και σε παρακείμενες ιδιοκτησίες.

Ερωτάται συνεπώς η Επιτροπή, ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει, σε συνεργασία με τις Ελληνικές Αρχές, προκειμένου να διασφαλίσει την άμεση μεταφορά των ως άνω ατόμων από τον χώρο του Ελληνικού σε άλλες κατάλληλες δομές φιλοξενίας, δρομολογώντας ταυτόχρονα τη διαδικασία μετεγκατάστασής τους σε άλλες χώρες της ΕΕ;

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν...

EnglishfrenchitalyGermanSpainrussiapoland