Άμεση μεταφορά των προσφύγων από το Ελληνικό σε άλλες δομές φιλοξενίας με ταυτόχρονη δρομολόγηση της μετεγκατάστασής τους σε άλλες χώρες της ΕΕ

prosygia-320x320-520x245

30 Αυγούστου 2016
E-006373-16
Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης
προς την Επιτροπή
Άρθρο 130 του Κανονισμού
Notis Marias (ECR)

Σε σύγχρονη υγειονομική βόμβα που απειλεί σοβαρά την υγεία των προσφύγων αλλά και των κατοίκων της περιοχής εξελίσσεται η κατάσταση που επικρατεί εδώ και μήνες στον καταυλισμό του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.

Επισημαίνεται ότι στον χώρο αυτόν οι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν αιφνιδιαστικά τον Σεπτέμβριο 2015 και χωρίς καμία διαβούλευση με τις τοπικές αρχές.

Παρ’ ότι το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει ήδη υποσχεθεί τουλάχιστον τρεις φορές την απομάκρυνση των προσφύγων από τις ακατάλληλες εγκαταστάσεις του Ελληνικού τελικά αυτό δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής.

Την προηγούμενη εβδομάδα η υγειονομική κατάσταση στον χώρο έγινε ιδιαίτερα επικίνδυνη όταν πλημμύρισε από βοθρολύματα ο υπόγειος χώρος κάτω από την πρώην αίθουσα αφίξεων του αεροδρομίου, όπου φιλοξενούνται σε άθλιες συνθήκες αυτή τη στιγμή τουλάχιστον 1 000 άτομα, μεταξύ των οποίων οικογένειες και παιδιά.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, στον ίδιο χώρο προκαλούνται καθημερινώς εντάσεις και βίαια επεισόδια που λαμβάνουν χώρα μεταξύ των παραμενόντων, ενώ αναστάτωση και υλικές ζημιές έχουν προκληθεί και σε παρακείμενες ιδιοκτησίες.

Ερωτάται συνεπώς η Επιτροπή, ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει, σε συνεργασία με τις Ελληνικές Αρχές, προκειμένου να διασφαλίσει την άμεση μεταφορά των ως άνω ατόμων από τον χώρο του Ελληνικού σε άλλες κατάλληλες δομές φιλοξενίας, δρομολογώντας ταυτόχρονα τη διαδικασία μετεγκατάστασής τους σε άλλες χώρες της ΕΕ;

 

6 Δεκεμβρίου 2016
E-006373/2016

Απάντηση του κ. Αβραμόπουλου εξ ονόματος της Επιτροπής

Στην έκτη έκθεσή της σχετικά με τη μετεγκατάσταση και την επανεγκατάσταση(1), η Επιτροπή επισημαίνει όλες τις πρόσφατες εξελίξεις μεταξύ των οποίων η προκαταγραφή 27 592 ατόμων στην ηπειρωτική Ελλάδα ως αιτούντων άσυλο. Το αεροδρόμιο του Ελληνικού ήταν μεταξύ των τόπων όπου πραγματοποιήθηκε η προκαταγραφή.

Όπως αναφέρεται στην εν λόγω έκθεση, έχει σημειωθεί πρόοδος ένα έτος μετά την έναρξη ισχύος των αποφάσεων του Συμβουλίου για τη μετεγκατάσταση(2), ιδίως στην Ελλάδα, όπου, μόνο κατά τον Σεπτέμβριο του 2016, μετεγκαταστάθηκαν 1 134 άτομα, εκ των οποίων τα 577 άτομα μέσα σε μια μόνο εβδομάδα. Η έβδομη έκθεση(3) επιβεβαιώνει τη θετική τάση παρά τη μείωση που σημειώθηκε τον Οκτώβριο του 2016, λόγω των ειδικών περιστάσεων κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς, οι οποίες είναι μάλλον προσωρινές και επεξηγούνται στην έκθεση. Συνολικά έχουν μετεγκατασταθεί 6 925 άτομα (τα 5 376 από την Ελλάδα). Για να ενισχυθεί η θετική τάση, απαιτείται επιτάχυνση των προσπαθειών μετεγκατάστασης προκειμένου να τηρηθούν οι υποχρεώσεις που προβλέπονται στο πλαίσιο των δύο αποφάσεων του Συμβουλίου. Τα μέτρα που πρέπει να λάβουν τα κράτη μέλη και άλλοι ενδιαφερόμενοι φορείς ώστε να επιταχυνθεί η εφαρμογή περιλαμβάνονται στην έκθεση.

Σύμφωνα με το νέο μέσο στήριξης έκτακτης ανάγκης(4), παρέχεται στήριξη έκτακτης ανάγκης ειδικά στον καταυλισμό προσφύγων του Ελληνικού υπό μορφή διανομής τροφίμων, καθώς και μέσω της υλοποίησης των εγκαταστάσεων υγιεινής (WASH) (συντήρηση λουτρών, τουαλέτες, βρύσες νερού, καθαρισμός και αποχέτευση). Όπως ενημερώθηκε η Επιτροπή από το Υπουργείο Μετανάστευσης, το Ελληνικό αποτελεί προσωρινό τόπο φιλοξενίας προσφύγων οι οποίοι, όπως προβλέπεται, θα μεταφερθούν σε κατάλληλες εγκαταστάσεις υποδοχής το συντομότερο δυνατόν.

Το Αξιότιμο Μέλος θα βρει επικαιροποιημένες πληροφορίες για τη συνολική κατάσταση στην Ελλάδα στον δικτυακό τόπο της Επιτροπής(5).

(1) COM(2016)636 final.
(2) Απόφαση (ΕΕ) 2015/1601 του Συμβουλίου, της 22ας Σεπτεμβρίου 2015, για τη θέσπιση προσωρινών μέτρων στον τομέα της διεθνούς προστασίας υπέρ της Ιταλίας και της Ελλάδας και απόφαση (ΕΕ) 2015/1523 του Συμβουλίου, της 14ης Σεπτεμβρίου 2015, για τη θέσπιση προσωρινών μέτρων στον τομέα της διεθνούς προστασίας υπέρ της Ιταλίας και της Ελλάδας.
(3) COM(2016)720 final.
(4) http://ec.europa.eu/echo/what-we-do/humanitarian-aid/emergency-support-within-eu_en
(5) http://ec.europa.eu/dgs/home-affairs/what-we-do/policies/european-agenda-migration/proposal-implementation-package/index_en.htm

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν...

EnglishfrenchitalyGermanSpainrussiapoland