Παγκόσμια στρατηγική της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφαλείας

Τετάρτη 6 Ιούλιος 2016 – Στρασβούργο

Νότης Μαριάς ( ECR )

 

Κύριε Πρόεδρε, η βασική αρχή της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, κυρία Mogherini, όπως ξέρετε, είναι η αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τα κράτη μέλη της. Δεν είδα όμως καμία αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, που είναι ίσως η μόνη χώρα της Ένωσης που αντιμετωπίζει άμεσες γεωπολιτικές απειλές, στον περιβάλλοντα χώρο. Αυτό είναι κάτι που τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρνούνται συστηματικά να αναγνωρίσουν και να λάβουν υπόψη τους.

Ο βίαιος διαμελισμός της πρώην Γιουγκοσλαβίας εξέθρεψε ένα αλυτρωτικό μεγαλοϊδεατισμό στην περιοχή των Βαλκανίων, από τον οποίο ορισμένα κράτη δεν έχουν απαλλαγεί. Το τελευταίο διάστημα, βιώνουμε την αναζωπύρωση του αλβανικού εθνικισμού και οφείλουμε να είμαστε σε επιφυλακή, πόσο μάλλον που αυτός ο εθνικισμός πλέον αναμειγνύεται με ισλαμιστικά στοιχεία. Το ίδιο συμβαίνει και από την άλλη πλευρά του Αιγαίου, όπου οι τουρκικές προκλήσεις εντείνονται διαρκώς.

Αντί λοιπόν η Ευρωπαϊκή Ένωση να υιοθετεί μια υποχωρητική στάση απέναντι στα παζάρια της Τουρκίας και να δίνει βίζα στους Κοσοβάρους, ήρθε ο καιρός να δράσει με συνέπεια και υπευθυνότητα.

Πηγή: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Βίντεο: europarl.europa.eu

 

 

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν...

EnglishfrenchitalyGermanSpainrussiapoland