Μιανμάρ, ιδιαίτερα η κατάσταση των Rohingyas

Πέμπτη 7 Ιούλιος 2016 – Στρασβούργο

Νότης Μαριάς ( ECR )

 

Κυρία Πρόεδρε, υποστηρίζω το κοινό ψήφισμα το οποίο έχω συνυπογράψει με τους άλλους συναδέλφους. Η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Μιανμάρ είναι συχνό φαινόμενο, με τις διώξεις και τη βία κατά της μειονότητας των Rohingya να εντείνονται διαρκώς. Η καταστροφή της ιδιοκτησίας των Rohingya και των τόπων λατρείας τους, οι μαζικές συλλήψεις, η αυθαίρετη φυλάκιση και οι περιορισμοί στην ελεύθερη κυκλοφορία χαρακτηρίζουν τη συμπεριφορά των αρχών της Μιανμάρ απέναντι σ αυτή την μειονότητα.

Πάνω από 130.000 εκτοπισμένοι Rohingya παραμένουν σε στρατόπεδα σε άλλες περιοχές, ενώ οι αρχές της Μιανμάρ έχουν καταστήσει ανεπαρκή την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στις περιοχές. Παράλληλα, εκτιμάται ότι 10.000 Rohingya έχουν τραπεί σε φυγή δια θαλάσσης για να γλιτώσουν το διωγμό και 1.700 κρατούνται υπό φρικτές συνθήκες, σε κέντρα κράτησης για πρόσφυγες.

Είναι αναγκαίο επομένως οι αρχές της Μιανμάρ να επιτρέψουν την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλες τις περιοχές της χώρας και να δράσει άμεσα η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη στήριξη των δικαιωμάτων των Rohingya

Πηγή: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Βίντεο: europarl.europa.eu

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν...

EnglishfrenchitalyGermanSpainrussiapoland