Μείωση του ΦΠΑ διαμονής και εστίασης στη νήσο Λέσβο

20 Ιουλίου 2016
E-005991-16
Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης
προς την Επιτροπή
Άρθρο 130 του Κανονισμού
Notis Marias (ECR)

Η αθρόα έλευση προσφύγων και παρανόμων μεταναστών που γνώρισε η Λέσβος, ειδικότερα από τον Σεπτέμβριο του 2015 και μετά, έχει προκαλέσει ραγδαία μείωση του τουριστικού προϊόντος του νησιού, την ίδια στιγμή μάλιστα που στην Ελλάδα σημειώνεται αύξηση στον εν λόγω κλάδο.

Τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο 2016 οι αφίξεις εξωτερικού στη Λέσβο ανήλθαν στις 9 904, ενώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο είχαν φθάσει τις 29 106.

Με τη λήξη της τουριστικής περιόδου εκτιμάται ότι οι αφίξεις των τουριστών θα κυμαίνονται οριακά πάνω από τις 20 000, ενώ το 2015 είχαν ξεπεράσει τις 75 000. Αυτή η απώλεια 55 000 τουριστών αντιστοιχεί σε απώλεια 495 000 διανυκτερεύσεων.

Όπως υποστηρίζει η Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου, κάθε χαμένη διανυκτέρευση ισοδυναμεί με απώλειες το λιγότερο ενάμιση ημερομισθίου και πέντε κιλών ιχθυοαλιευτικών και γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων. Σύμφωνα με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις, το 2016 θα χαθούν 742 500 ημερομίσθια και θα επέλθει μείωση της κατανάλωσης τουλάχιστον 2 475 τόνων τροφίμων.

Για τον λόγο αυτόν, οι επαγγελματίες του τουρισμού στη Λέσβο απαιτούν την άμεση αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης και ζητούν τη λήψη μέτρων ανακούφισης.

Ερωτάται η Επιτροπή, ως μέλος της τρόικας, εάν θα συμφωνήσει στην άμεση μείωση στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου 2015 του ΦΠΑ διαμονής και εστίασης στη Λέσβο, όπως απαιτούν οι επαγγελματίες του νησιού.

 

Απάντηση του κ. Moscovici εξ ονόματος της Επιτροπής

Λόγω της μεταναστευτικής κρίσης, η Επιτροπή, από κοινού με τα λοιπά ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα που παρακολουθούν το τρίτο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, αποδέχτηκε το αίτημα των Ελληνικών αρχών να διατηρήσει η Λέσβος το 2016 μειωμένους κατά 30% όλους τους συντελεστές ΦΠΑ οι οποίοι εφαρμόζονται στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπως επιτρέπεται με βάση το άρθρο 120 της οδηγίας για το ΦΠΑ (2006/112/EΚ). Η μείωση αυτή καταργείται σταδιακά σε άλλα νησιά του Αιγαίου. Ως αποτέλεσμα, οι υπηρεσίες διαμονής και τροφοδοσίας στην Λέσβο επωφελούνται φέτος από χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ απ’ ότι οι αντίστοιχες υπηρεσίες σε άλλα νησιά του Αιγαίου, κάποια από τα οποία έχουν επίσης επηρεαστεί από τις μεταναστευτικές ροές.

Η Επιτροπή δεν έχει λάβει πρόταση από τις Ελληνικές αρχές για μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στις υπηρεσίες διαμονής και τροφοδοσίας στην Λέσβο στο επίπεδο του Σεπτεμβρίου 2015 και δεν μπορεί να προβεί σε εικασίες για αυτά τα αιτήματα.

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν...

EnglishfrenchitalyGermanSpainrussiapoland