Ένσταση σύμφωνα με το άρθρο 106: επιτρεπόμενoι ισχυρισμοί υγείας που διατυπώνονται για τα τρόφιμα

Τετάρτη 6 Ιούλιος 2016 – Στρασβούργο

Νότης Μαριάς ( ECR )

 

Κύριε Πρόεδρε, έχουμε θέσει πολλάκις το ζήτημα της διατροφικής ασφάλειας των καταναλωτών, έχοντας εναντιωθεί στην εισαγωγή γενετικά τροποποιημένων προϊόντων στην Ευρωπαϊκή αγορά, που επιχειρούν κάποιοι με την TTIP. Επίσης, έχω εκφράσει προσωπικά τη στήριξή μου στη σαφή και διακριτή ετικετοποίηση όλων των προϊόντων, ώστε να δύναται o καταναλωτής να γνωρίζει τι βρίσκεται στο πιάτο του.

Συνεπώς, υποστηρίζω την ίδια προσπάθεια για τα λεγόμενα ενεργειακά προϊόντα, όπως είναι τα διάφορα δυναμωτικά τα ποτά που εμπεριέχουν καφεΐνη και τα οποία καταναλώνουν μαζικά τα παιδιά και οι έφηβοι. Δεν γίνεται από τη μια, δήθεν για λόγους διατροφικής ασφάλειας, να περιορίζεται η κατανάλωση παραδοσιακών εδεσμάτων που τρέφουν τις κοινωνίες μας εδώ και αιώνες, και από την άλλη να μην λαμβάνεται καμιά προστασία για την κατανάλωση αμφιλεγόμενων προϊόντων της βιοχημικής καινοτομίας.

Πρέπει, επιτέλους, να μπουν αυστηροί περιορισμοί σχετικά με τις ποιοτικές προδιαγραφές των διατροφικών προϊόντων που κυκλοφορούν στο εμπόριο, αλλά και να υπάρξει προσπάθεια ενίσχυσης σε επίπεδο της Ένωσης της κατανάλωσης παραδοσιακών φυσικών προϊόντων που έχουν αποδεδειγμένα ευεργετικά αποτελέσματα για την υγεία, όπως το παρθένο ελαιόλαδο.

Πηγή: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Βίντεο: europarl.europa.eu

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν...

EnglishfrenchitalyGermanSpainrussiapoland