Συμφωνία-πλαίσιο εταιρικής σχέσης και συνεργασίας ΕΕ-Φιλιππίνων (έγκριση) – Συμφωνία-πλαίσιο εταιρικής σχέσης και συνεργασίας ΕΕ-Φιλιππίνων (προσχώρηση της Κροατίας) – Συμφωνία-πλαίσιο εταιρικής σχέσης και συνεργασίας ΕΕ-Φιλιππίνων (ψήφισμα)

Τρίτη 7 Ιούνιος 2016 – Στρασβούργο

Νότης Μαριάς ( ECR )

 

Κύριε Πρόεδρε, η νέα εταιρική σχέση Ευρωπαϊκής Ένωσης-Φιλιππίνων είναι σημαντική, κυρίως για τις ευρωπαϊκές πολυεθνικές, οι οποίες επιχειρούν να επενδύσουν εκεί σε μια αναδυόμενη οικονομία όπου όπως ισχύουν μισθοί πείνας. Ταυτόχρονα στις Φιλιππίνες και ιδίως στα ορυχεία δεν τηρούνται βασικά εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, ενώ συναντάται συχνά το φαινόμενο της παιδικής εργασίας που αφορά δύο εκατομμύρια ανηλίκους. Η διαφθορά, η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι ποινικές διώξεις πολιτικών αντιπάλων είναι επίσης στην ημερήσια διάταξη. Οι κοινωνικές ανισότητες και η φτώχεια στις Φιλιππίνες αποτελούν λίπασμα για τους τζιχαντιστές, οι οποίοι εμφανίζουν επικίνδυνη δράση.

Η συμφωνία εταιρικής συνεργασίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Φιλιππίνων, όπως κάθε συμφωνία ελευθέρων συναλλαγών με φτωχές χώρες, θα πλήξει τον ευάλωτο τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα κράτη μέλη της Ένωσης και θα αυξήσει την ανεργία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα πρέπει στο όνομα της κερδοφορίας των ευρωπαϊκών εταιρειών να κλείνει τα μάτια στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πολύ δε περισσότερο όταν η ίδια η εταιρική σχέση δρα υπέρ των συμφερόντων των μεγάλων επιχειρήσεων.

Πηγή: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Βίντεο: europarl.europa.eu

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν...

EnglishfrenchitalyGermanSpainrussiapoland