Πληροφορίες σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για διεθνείς συμφωνίες

Πέμπτη 9 Ιούνιος 2016 – Στρασβούργο

Νότης Μαριάς ( ECR )

Κύριε Πρόεδρε, κύριε Αβραμόπουλε, η πρωτοβουλία της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Κοινοβουλίου μας να υποβάλει αυτή την ερώτηση αναδεικνύει τα προβλήματα αδιαφάνειας και έλλειψης ενημέρωσης που υπάρχουν κατά τη διαδικασία διαπραγματεύσεων διεθνών συνθηκών εκ μέρους της Επιτροπής και για λογαριασμό της Ένωσης. Το άρθρο 218 της Συνθήκης λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι σαφές και δεν χωρούν παρερμηνείες, αφού ρητά αναφέρει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενημερώνεται αμέσως και πλήρως σε όλα τα στάδια της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων. Δυστυχώς η Επιτροπή δεν ανταποκρίνεται σε αυτή της την υποχρέωση, με αποκορύφωμα τη διαδικασία διαπραγμάτευσης της περίφημης ΤΤΙΡ.

Στην περίπτωση της ΤΤΙΡ η Επιτροπή ακολούθησε μορφές κλασικής μυστικής διπλωματίας και μόνο μετά τη γενική κατακραυγή της κοινής γνώμης και τις αντιδράσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου άρχισε η ενημέρωση για την ΤΤΙΡ, αλλά με το σταγονόμετρο. Χρειάστηκε η παρέμβαση της Ευρωπαίας Διαμεσολαβήτριας, που ξεκίνησε έρευνα για την Επιτροπή, για να δεσμευτεί η κ. Malmström για διαφάνεια και ενημέρωση για την ΤΤΙΡ. Τέλος, μετά τη διαρροή απορρήτων εγγράφων της διαπραγμάτευσης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ηνωμένων Πολιτειών για την ΤΤΙΡ η Επιτροπή αναγκάστηκε να αλλάξει ρότα και η κ. Malmström προέβη σε δημόσιες δηλώσεις. Όμως σε σχέση με την ΤΤΙΡ υπάρχουν και εξακολουθούν να ισχύουν οι απαράδεκτες και υποτιμητικές για τους ευρωβουλευτές διαδικασίες, καθώς υποχρεούνται να διαβάζουν τα έγγραφα διαπραγματεύσεων της ΤΤΙΡ σε ένα απομονωμένο χώρο χωρίς κινητό, προκειμένου να μη φωτογραφίζουν τα έγγραφα, χωρίς καν χαρτί, χωρίς μολύβι, για να μην κρατούν ούτε καν σημειώσεις. Μάλιστα, ήθελα να σας ενημερώσω, κύριε Αβραμόπουλε, ότι δεν ισχύει το ίδιο για τους γερουσιαστές των Ηνωμένων Πολιτειών, που έχουν πλήρη και άνευ όρων πρόσβαση. Ταυτόχρονα, οι βοηθοί των γερουσιαστών των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά και 700 εμπειρογνώμονες των ΗΠΑ έχουν πρόσβαση στα έγγραφα της ΤΤΙΡ. Αυτά μας γνωστοποίησαν, όταν επισκεφθήκαμε ως ECR την Ουάσινγκτον, και τα έχω αναφέρει και άλλη φορά εδώ, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ζητούμε λοιπόν πλήρη διαφάνεια για την ΤΤΙΡ, γιατί, όπως έχει αποδειχθεί από τα έγγραφα που διέρρευσαν, η συμφωνία αυτή διαλύει την ευρωπαϊκή γεωργία, ενέχει κινδύνους για τη δημόσια υγεία αφού γεμίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση με μεταλλαγμένα και στηρίζει τη δράση των πολυεθνικών εναντίον των κρατών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η μυστική διπλωματία τύπου Μέτερνιχ, από την εποχή της Ιεράς Συμμαχίας, δεν γίνεται αποδεκτή από τους πολίτες, δεν γίνεται αποδεκτή από τους λαούς. Διαφάνεια λοιπόν παντού και στα πάντα!

Πηγή: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Βίντεο: europarl.europa.eu

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν...

EnglishfrenchitalyGermanSpainrussiapoland