Παράνομη δράση Γερμανών αστυνομικών της δύναμης της Frontex στη νήσο Σάμο

14 Ιουνίου 2016
E-004822-16
Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης
προς την Επιτροπή
Άρθρο 130 του Κανονισμού
Notis Marias (ECR)

Σύμφωνα με δημοσίευμα, στις 12.6.2016, της εφημερίδας «Σαμιακή Γνώμη», την Τετάρτη 8.6.2016 στην ενδοχώρα της νήσου Σάμου και συγκεκριμένα στην περιοχή της Κέρβελης, στη διασταύρωση Ποσειδωνίου-Παλαιοκάστρου, Γερμανοί αστυνομικοί με διακριτικά «POLIZEI» που δρουν στη Σάμο στο πλαίσιο και υπό την αρμοδιότητα της Frontex, έστησαν μπλόκο ακινητοποιώντας παρανόμως διερχόμενο όχημα Ι.Χ. και προέβησαν σε εξακρίβωση στοιχείων του οδηγού ο οποίος είναι Έλληνας πολίτης.

Επιπλέον, όπως αναφέρει η δημοσιογραφική έρευνα, αυτό αποτελεί το δεύτερο επιβεβαιωμένο περιστατικό παράνομης δράσης από το προσωπικό της Frontex αφού υπάρχει αναφορά και για αντίστοιχο περιστατικό ελέγχου ταυτότητας Έλληνα πολίτη το καλοκαίρι του 2015.

Η παράνομη αυτή δράση των Γερμανών αστυνομικών της δύναμης της Frontex αποτελεί πρόκληση για την τοπική κοινωνία της Σάμου και συνιστά κατάφωρη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας εφόσον πράξεις που έχουν σχέση με την άσκηση δημόσιας εξουσίας για την προστασία της δημόσιας τάξης και της εσωτερικής ασφάλειας όπως είναι ο έλεγχος και η εξακρίβωση στοιχείων Ελλήνων πολιτών ασκείται αποκλειστικά από την Ελληνική Αστυνομία.

Ερωτάται λοιπόν η Επιτροπή:

Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου να σταματήσουν οι Γερμανοί αστυνομικοί της Frontex να προβαίνουν στις παραπάνω παράνομες δράσεις και να εξαναγκαστούν να τηρούν το ελληνικό δίκαιο και το δίκαιο της ΕΕ;

 

Απάντηση του κ. Αβραμόπουλου εξ ονόματος της Επιτροπής

Η Επιτροπή ζήτησε από τον Frontex να παράσχει τα στοιχεία της απάντησης στην ερώτηση του κ. βουλευτή σχετικά με εικαζόμενο συμβάν στο οποίο εμπλέκονται Γερμανοί προσκεκλημένοι υπάλληλοι της Frontex στη Σάμο.

Η Επιτροπή θα αποστείλει την απάντηση του οργανισμού στον κ. βουλευτή το συντομότερο δυνατό.

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν...

EnglishfrenchitalyGermanSpainrussiapoland