Νότης Μαριάς στην Ευρωβουλή: Οι εμπορικές συμφωνίες ΕΕ με Φιλιππίνες, Μπαγκλαντές και Βιετνάμ διαλύουν τις Ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Βρυξέλλες, 18/6/2016

Στις δυσμενείς επιπτώσεις για τις Ελληνικές και ευρωπαϊκές μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τις εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ με Φιλιππίνες, Μπαγκλαντές και Βιετνάμ κατήγγειλε σε ομιλίες του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο στις 7 και 9 Ιουνίου 2016  ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής Καθηγητής Νότης Μαριάς.

Πρόκειται για εμπορικές συμφωνίες με χώρες που καταπατούν βάναυσα τα  ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και τα δικαιώματα των εργαζομένων ενώ ανθεί εκεί η παιδική εργασία. Στις χώρες αυτές οι ευρωπαϊκές και άλλες διεθνείς πολυεθνικές έχουν δημιουργήσει εργοστάσια όπου εργάζεται  ο ντόπιος πληθυσμός για ένα κομμάτι ψωμί διασφαλίζοντας έτσι υπερκέρδη στις εταιρίες αυτές. Τα προϊόντα που παράγονται στις χώρες αυτές εισάγονται σχεδόν αδασμολόγητα στις χώρες-μέλη της ΕΕ και φυσικά στην Ελλάδα διαλύοντας κυριολεκτικά ολόκληρους κλάδους της ευρωπαϊκής οικονομίας στον τομέα της ένδυσης, της υπόδησης, των αθλητικών ειδών κλπ.

Όπως επισήμανε ο Νότης Μαριάς: «η νέα εταιρική σχέση Ευρωπαϊκής Ένωσης-Φιλιππίνων είναι σημαντική, κυρίως για τις ευρωπαϊκές πολυεθνικές, οι οποίες επιχειρούν να επενδύσουν εκεί σε μια αναδυόμενη οικονομία όπου όμως ισχύουν μισθοί πείνας. Ταυτόχρονα στις Φιλιππίνες και ιδίως στα ορυχεία δεν τηρούνται βασικά εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, ενώ συναντάται συχνά το φαινόμενο της παιδικής εργασίας που αφορά δύο εκατομμύρια ανηλίκους. Η διαφθορά, η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι ποινικές διώξεις πολιτικών αντιπάλων είναι επίσης στην ημερήσια διάταξη. Οι κοινωνικές ανισότητες και η φτώχεια στις Φιλιππίνες αποτελούν λίπασμα για τους τζιχαντιστές, οι οποίοι εμφανίζουν επικίνδυνη δράση. Η συμφωνία εταιρικής συνεργασίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Φιλιππίνων, όπως κάθε συμφωνία ελευθέρων συναλλαγών με φτωχές χώρες, θα πλήξει τον ευάλωτο τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα κράτη μέλη της Ένωσης και θα αυξήσει την ανεργία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα πρέπει στο όνομα της κερδοφορίας των ευρωπαϊκών εταιρειών να κλείνει τα μάτια στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πολύ δε περισσότερο όταν η ίδια η εταιρική σχέση δρα υπέρ των συμφερόντων των μεγάλων επιχειρήσεων.»

Σε σχέση με την εμπορική συμφωνία ΕΕ-Μπαγκλαντές ο Νότης Μαριάς επικεντρώθηκε στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα αυτή επισημαίνοντας ότι: «Όπως αποδείχθηκε από τη συζήτηση, η κατάσταση στο Μπανγκλαντές πραγματικά είναι εκρηκτική. Υπάρχει μια συνεχής παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι χριστιανικοί πληθυσμοί και οι άλλες θρησκευτικές μειονότητες υφίστανται διώξεις. Ταυτόχρονα, αναπτύσσεται ένα επικίνδυνο ισλαμιστικό κίνημα, το οποίο επιτίθεται σε δημοσιογράφους και σε μπλόγκερ. Σε κοινωνικό επίπεδο –το έχουμε ξαναπεί– υπάρχει μια συνεχής παραβίαση εργασιακών δικαιωμάτων, κυρίως στα εργοστάσια, και από ’κει και πέρα δεν τηρούνται ούτε οι κανόνες ασφαλείας. Είναι δεδομένο ότι το Μπανγκλαντές αποτελεί σημαντικό εταίρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μια και εξάγει στην Ευρώπη κυρίως προϊόντα κλωστοϋφαντουργίας. Επομένως υπάρχει δυνατότητα από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης να ασκηθεί η επιρροή, η πίεση, ούτως ώστε να τηρηθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου, ο σεβασμός συνολικά της διαφάνειας και της δημοκρατίας.»

Τέλος στις 9/6/2016 και αναφερόμενος στις εμπορικές σχέσεις ΕΕ-Βιετνάμ ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής είπε: «Στο Βιετνάμ ακόμη και σήμερα απαγορεύονται τα ανεξάρτητα πολιτικά κόμματα, τα συνδικάτα και οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ τον Απρίλιο του 2016 υιοθετήθηκε νέος νόμος που περιορίζει την ελευθερία έκφρασης και ενισχύει τη λογοκρισία. Ταυτόχρονα, τον Μάιο υπήρξε βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων. Παράλληλα, στο πλαίσιο της συμφωνίας ελευθέρων συναλλαγών που υπέγραψαν ήδη από το 2015 Ευρωπαϊκή Ένωση και Βιετνάμ υποτίθεται ότι έχει δρομολογηθεί διάλογος που αφορά στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ωστόσο η συμφωνία αυτή κάθε άλλο παρά προστατεύει τα δικαιώματα των πολιτών. Αυτό που πετυχαίνει είναι να ενισχύσει την κερδοσκοπία των μεγάλων επιχειρήσεων σε βάρος των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων αλλά και των πολιτών. Απέναντι στις παραβιάσεις αυτές στο Βιετνάμ θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει άμεσα μέτρα, ούτως ώστε να σταματήσει κάθε μορφή καταστολής εναντίον των προσώπων που ασκούν τα δικαιώματα της ελευθερίας της έκφρασης και να φροντίσει ώστε η κυβέρνηση του Βιετνάμ να συμμορφωθεί με τις συστάσεις του ΟΗΕ και της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καταργώντας κάθε νομοθεσία που έρχεται σε αντίθεση με τις ελευθερίες των πολιτών.»

Επισυνάπτεται το σχετικό βίντεο με την τοποθέτηση του Νότη Μαριά.

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν...

EnglishfrenchitalyGermanSpainrussiapoland