Έγραψαν: «Πρωινός Λόγος» 23/6/2016 (ΔΕΗ)

«ΟΣΟ ΥΠΆΡΧΟΥΝ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΕΛΛΟΝ»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΥΣΑΝΔΡΟ ΡΗΓΑ

Για την ερώτηση που κατέθεσε στην Κομισιόν με αίτημα, να εξαιρεθεί η Ελλάδα από τις υποχρεώσεις εμπορίας των δικαιωμάτων παραγωγής λιγνίτη μίλησε στο ράδιοΛόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα ο  Νότης Μαριάς, Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής , καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Ο Ευρωβουλευτής , επίσης, έχει κάνει σχετική τοποθέτηση στην επιτροπή βιομηχανίας έρευνας και βιομηχανίας της Ευρωβουλής, καθώς δε κατέθεσε δύο  τροπολογίες για τον επίμαχο κανονισμό που αφορά τα δωρεάν δικαιώματα εκπομπών αερίων στη ΔΕΗ .
«Υπάρχει επιβάρυνση λόγω της παραγωγής ρυπογόνων βιομηχανιών να αγοράζουν δικαιώματα εκπομπών αερίου. Τα ποσά είναι υπέρογκα και τα κόστη για την ηλεκτροπαραγωγή μετακυλίονται στον καταναλωτή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαριάς, φέρνοντας το παράδειγμα ενός τυχαίου εκκαθαριστικού λογαριασμού 4μηνου της ΔΕΗ , ύψους 288 ευρώ. Από αυτά τα 39 ευρώ είναι το ειδικό τέλος μείωσης εκπομπών ρύπων. Το 13-14% σε κάθε λογαριασμό από κάθε καταναλωτή, πάνε στην καταναλωτή,. «Σε ενεργειακή φτώχεια επιβαρύνονται καταναλωτές και βιομηχανίες» σχολίασε σχετικά, κάνοντας την πρόταση να υπάρξει εξαίρεση για την Ελλάδα. «Η Πολωνία, Βουλγαρία όπου είχαν χαμηλότερο από το 60% του μέσου όρου του ΑΔΕΠ το 2013 εξαιρέθηκαν. Η Ελλάδα είναι 62% κατά κεφαλήν ΑΕΠ , αλλά το 2014 το ΑΕΠ ήταν στο 59,7% του μέσου κοινοτικού», είπε ζητώντας να μπει και η Ελλάδα στο σύστημα εξαιρέσεων: «Οι χώρες εκτός ΕΕ Τουρκία Σκόπια κάνουν ό,τι θέλουν. Η Ιταλία εμπίπτει στον έλεγχο. Στα βαλκάνια οι πάντες ντουμανιάζουν την περιοχή και χρεώνουν εμάς», είπε μεταξύ άλλων.

Διαβάστε περισσότερα:

www.prlogos.gr

 

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν...

EnglishfrenchitalyGermanSpainrussiapoland