Όχι στον νέο μνημονιακό Αρμαγεδδώνα

Νότης Μαριάς, Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες, Καθηγητής Θεσμών της Ε.Ε. στο Πανεπιστήμιο Κρήτης 

Η μνημονιακή λαίλαπα που έχει ξεκινήσει και οι σπασμωδικές αντιδράσεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση σάλπισε «ισπανική υποχώρηση» στις παράλογες και εκβιαστικές απαιτήσεις των δανειστών.

Ήδη δρομολογείται η λήψη μέτρων 5,4 δις ευρώ που θα διαλύσουν πλήρως την Ελληνική κοινωνία, ενώ την ίδια στιγμή μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές για τη θεσμοθέτηση του περίφημου «κόφτη» και την επιβολή «μέτρων – κάβα» ύψους 3,6 δις ευρώ.

Επομένως το νέο μνημονιακό πακέτο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα ανέλθει στα 9 δις ευρώ, ποσό το οποίο είχε προκαθορίσει με σαφή τρόπο ο «πολύς» Τόμσεν.

Τα 6 πέτρινα μνημονιακά χρόνια

Και όλα αυτά ενώ συμπληρώθηκαν έξι χρόνια μνημονίου και η Ελλάδα έχει μετατραπεί πλέον σε ένα απέραντο κοινωνικό νεκροταφείο. Τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα απλά επιβεβαιώνουν αυτό που νοιώθει καθημερινά στο πετσί του ο Ελληνικός λαός. Τη φτώχεια, την ανέχεια και την ανεργία.

Σε μια χώρα η οποία λόγω μνημονίου έχασε το 25% του ΑΕΠ της και σε απόλυτους αριθμούς πάνω κατά 47 δις ευρώ (Έθνος της Κυριακής 24/4/2016 σελ. 24) η ερημοποίηση της οικονομίας είναι πλέον μια σκληρή πραγματικότητα. Παρότι ο συνολικός λογαριασμός σε σχέση με περικοπές μισθών, συντάξεων και επιβολή φόρων ξεπερνά τα 63 δις ευρώ, εντούτοις το δημόσιο χρέος  από 123% του ΑΕΠ που ήταν πριν το μνημόνιο θα  σκαρφαλώσει το 2016 στο 201% του ΑΕΠ!!!

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στην Πατρίδα μας το ποσοστό ανεργίας το Δεκέμβριο του 2015 ανήλθε σε 24%, ενώ η ανεργία των νέων ηλικίας   15-24 ετών φτάνει το 48,9%. Συγκεκριμένα, οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.149.716 άτομα και ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός σε 3.267.161 άτομα.

Ο τομέας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας μας ένοιωσε για τα καλά τις δυσμενείς επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και του μνημονίου αφού από το 2008 – οπότε και οι επιχειρήσεις έφταναν τις 858.685 – μέχρι το 2015 έχουν εξαφανιστεί 244.712 επιχειρήσεις και έχουν οδηγηθεί στην ανεργία 842.670 άτομα (Kathimerini English Edition 25/4/2016).  Μάλιστα σύμφωνα και με στοιχεία της Κομισιόν, κατά τη διάρκεια της μνημονιακής εποχής  οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μειώθηκαν κατά 26,6% και η απασχόληση κατά 29,3%, ενώ το πλήγμα στις μεσαίες επιχειρήσεις ήταν μεγαλύτερο από ότι στις μικρές.

Επιπλέον, η φορομπηχτική πολιτική που εφαρμόζεται στην Ελλάδα με το τρίτο μνημόνιο,  το νέο ασφαλιστικό και η απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων βυθίζει το λαό μας ακόμη πιο βαθιά στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Και όμως η τρόικα συνεχίζει το γνωστό business as usual και δρομολογεί ενόψει της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης σύμφωνα με τα παραπάνω νέα μέτρα ύψους 9 δις ευρώ!!!

Ο Αυτόματος Μηχανισμός Δημοσιονομικής Προσαρμογής

Υπακούοντας στα κελεύσματα της τρόικας η κυβέρνηση αποδεχόμενη επί της ουσίας τα επιπρόσθετα «μέτρα – κάβα» των 3,6 δις ευρώ πρότεινε τον περίφημο «κόφτη» ή άλλως τον Αυτόματο Μηχανισμό Δημοσιονομικής Προσαρμογής.

Ο μηχανισμός αυτός θα ενεργοποιείται εφόσον δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος που ως γνωστόν προσδιορίζονται στο 0,5% του ΑΕΠ για το 2016, 1,75% για το 2017 και 3,5% για το 2018.

Το ύψος της ετήσιας προσαρμογής προσδιορίστηκε με σαφήνεια από κυβερνητικής πλευράς και έχει ως εξής:

  1. Για απόκλιση 0,26% – 0,75% του ΑΕΠ λήψη διορθωτικών μέτρων 0,5% του ΑΕΠ.
  2. Για απόκλιση 0,76% – 1,25% του ΑΕΠ λήψη διορθωτικών μέτρων 1% του ΑΕΠ.
  3. Για απόκλιση 1,26% – 1,75% του ΑΕΠ λήψη διορθωτικών μέτρων 1,5% του ΑΕΠ.
  4. Για απόκλιση 1,76% – 2,25% του ΑΕΠ λήψη διορθωτικών μέτρων 2% του ΑΕΠ.

Έτσι αν μετά την ανακοίνωση, στο τέλος Απριλίου κάθε έτους, των αποτελεσμάτων της Eurostat δεν έχουν επιτευχθεί ανά έτος οι παραπάνω στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος τότε εντός δύο εβδομάδων ο Υπουργός Οικονομικών θα είναι νομικά υποχρεωμένος να ενεργοποιήσει τον Αυτόματο Μηχανισμό Δημοσιονομικής  Προσαρμογής που θα οδηγεί σε μειώσεις δαπανών σε όλους τους τομείς πλην της δημόσιας υγείας και της εθνικής ασφάλειας.

Μάλιστα όπως επισημάνθηκε η εφαρμογή αυτού του Σχεδίου Δημοσιονομικής Προσαρμογής δεν θα απαιτεί επιπλέον νομοθετικές ρυθμίσεις αφού η σχετική εξουσιοδότηση προς τον Υπουργό Οικονομικών θα έχει δοθεί ρητά και εκ των προτέρων στο πλαίσιο των ψηφιζόμενων νόμων έγκρισης του Προϋπολογισμού για τα έτη 2017, 2018 και 2019.

Με τη ρύθμιση αυτή καταργείται επί της ουσίας η Βουλή και το Υπουργικό Συμβούλιο και ο Υπουργός Οικονομικών είναι πλέον απόλυτος τσάρος της Ελληνικής οικονομίας. Μάλιστα αν συνδυάσουμε το γεγονός αυτό με τις ανά καιρούς επιθυμίες της τρόικας για διορισμό εξωκοινοβουλευτικού μόνιμου υφυπουργού δημοσίων εσόδων αντιλαμβανόμαστε ότι το επόμενο βήμα θα είναι η απαίτηση της τρόικας να διορίζει αυτή τον εκάστοτε πανίσχυρο πλέον Υπουργό των Οικονομικών καταργώντας Σύνταγμα και νόμους.

Μειωμένο δάνειο – αυξημένα μέτρα !!!

Είναι καταπληκτικό πως η κυβέρνηση κατάφερε το ακατόρθωτο.

Δηλαδή ενώ το συνολικό ποσό του 3ου δανειακού πακέτου από 86 δις ευρώ μειώνεται στα 66,5 δις ευρώ,  μιας και 19,5 δις ευρώ από τα προβλεφθέντα  25 δις ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών  δεν θα χρησιμοποιηθούν, εντούτοις δέχθηκε να λάβει μέτρα συνολικού ύψους 9 δις ευρώ !!!

Έτσι αντί τα μνημονιακά μέτρα των 5,4 δις ευρώ να μειωθούν κατά 22,5% λόγω αντίστοιχου μειώσεως του 3ου δανειακού πακέτου στα 66,5 δις τελικά η κυβέρνηση προχωρά στη θεσμοθέτηση μνημονιακών μέτρων αυξημένων κατά 66%.

Αναλύοντας το διαπραγματευτικό πακέτο που θα τεθεί σε πρώτη φάση στο Eurogroup  της 9ης Μαΐου, θα πρέπει να επισημάνουμε τα εξής:

  1. Το σκληρό φορομπηχτικό πακέτο των 5,4 δις ευρώ θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση την Ελληνική οικονομία αυξάνοντας τις στρατιές των φτωχών και των ανέργων.
  2. Αντί η κυβέρνηση να επιδιώξει την ανακεφαλαιοποίηση των Ασφαλιστικών Ταμείων όπως έχουμε ήδη αναλύσει (Επίκαιρα 15/1/2016) τελικά προωθεί για ψήφιση το αντιασφαλιστικό της έκτρωμα.
  3. Τα «μέτρα- κάβα» ύψους 3,6 δις ευρώ θα περιλαμβάνουν περικοπές δαπανών σε όλους τους τομείς πλην της δημόσιας υγείας και της εθνικής ασφάλειας, τομείς στους οποίους κατά την απόλυτη διακριτική του ευχέρεια θα μπορεί να εξαιρέσει ο Υπουργός Οικονομικών.

Επομένως στο στόχαστρο μπαίνουν πλέον με τον πιο επίσημο τρόπο περικοπές μισθών στο δημόσιο τομέα καθώς επίσης και περικοπές των κύριων συντάξεων.

  1. Δρομολογείται με τη ίδρυση του νέου ΤΑΙΠΕΔ το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.
  2. Η περίφημη διαπραγμάτευση για το χρέος όχι μόνο αποκλείει το «κούρεμα» αλλά είναι πιθανόν να διεξαχθεί σε στάδια με απώτατο στόχο οι όποιες ρυθμίσεις να παραπεμφθούν μετά το 2022.

Επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ εδώ και τώρα

Βασική παράμετρο και του τρίτου μνημονίου αποτελούσε η επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ και των Κεντρικών Τραπεζών των κρατών μελών της Ευρωζώνης επί των Ελληνικών ομολόγων (SMP’s and ANFA’s)

Μέχρι στιγμής όμως δεν έχουν επιστραφεί στην Πατρίδα μας τα κέρδη του έτους 2014 ύψους 1,9 δις ευρώ και του 2015 ύψους 1,5 δις ευρώ ενώ για το 2016 το ποσό επιστροφής των κερδών υπολογίζεται σε 1,7 δις ευρώ.

Δυστυχώς όμως η κυβέρνηση αντί να απαιτήσει την άμεση είσπραξη των 3,4 δις ευρώ για τα κέρδη 2014 και 2015, ποσό που βρίσκεται κατατεθειμένο σε ειδικό λογαριασμό του ESM στο Λουξεμβούργο περί άλλων τυρβάζει.

Και όμως η Πατρίδα μας θα μπορούσε εντός του 2016 να έχει στη διάθεσή της 5,1 δις ευρώ από τα παραπάνω κέρδη των ετών 2014, 2015, 2016 ποσό το οποίο αξιοποιώντας το Σχέδιο Γιούνκερ και κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων θα μπορούσε να αποφέρει πενταπλάσια μόχλευση κεφαλαίων και να αποτελέσει ένα επενδυτικό πακέτο 25 δις ευρώ που ως ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ θα μπορούσε να απογειώσει την Ελληνική οικονομία.

Επικαιρα_5.5.2016_1

Επικαιρα_5.5.2016_2

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν...

EnglishfrenchitalyGermanSpainrussiapoland