Υπό το άγρυπνο βλέμμα του Σουλτάνου η Παγκόσμια Ανθρωπιστική Διάσκεψη Κορυφής στην Πόλη

Στις 23 και 24 Μαΐου διεξήχθη στην Κωνσταντινούπολη η πρώτη Παγκόσμια Ανθρωπιστική Διάσκεψη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Είναι οξύμωρο, θα σκεφτεί κανείς, αυτή η Διάσκεψη να λαμβάνει χώρα πρώτη φορά στην Πόλη, όταν, στην γνωστή  Πλατεία Ταξίμ, δεν έχει ακόμη στεγνώσει το αίμα των νεκρών της φετινής Πρωτομαγιάς. Είναι οξύμωρο επίσης, το μεγαλύτερο γεγονός στη φετινή ατζέντα του ΟΗΕ να φιλοξενείται από την Τουρκία, ένα κράτος που παραβιάζει κατάφωρα τα κοινωνικά δικαιώματα, τροφοδοτεί αιματηρούς πολέμους, καταπιέζει μειονότητες και πολιτικές πεποιθήσεις, με διαρκώς αυξανόμενη ένταση.

Και όμως, όχι απλώς διεξήχθη εκεί, αλλά σε αυτήν παρευρέθη και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ο οποίος δεν έχασε την ευκαιρία να συναντηθεί σε «εγκάρδιο» κλίμα με τον Ερντογάν.

Αναρωτιέται λοιπόν κανείς, τί άλλο πρέπει να γίνει, πέραν από τις αμέτρητες τουρκικές παραβιάσεις του εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων της Πατρίδας μας, τους εκβιασμούς με αφορμή την προσφυγική κρίση, τις προκλητικές διεκδικήσεις της Άγκυρας στην ΑΟΖ της Ελλάδας και της Κύπρου και φυσικά την συνεχιζόμενη κατοχή του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας από τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής, για να υψώσει η Ελληνική κυβέρνηση το ανάστημά της και να προστατέψει τους Έλληνες από τις ορέξεις του Σουλτάνου.

Μάλιστα αντίθετα με τον Πρόεδρο της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη, ο Αλ. Τσίπρας ανέχθηκε την προκλητική απόφαση του Ερντογαν να καλέσει στο επίσημο δείπνο των ηγετών κρατών και κυβερνήσεων, τον Μουσταφά Ακιντζί νομιμοποιώντας έτσι με την παρουσία του τα κατεχόμενα.

Το μόνο που βρήκε να εκφράσει ο Αλ. Τσίπρας  στον Τούρκο Πρόεδρο ήταν η ικανοποίηση του για την εφαρμογή της Συμφωνίας του Μαρτίου που έχει συνάψει η Τουρκία με την Ε.Ε. για την δήθεν σταθεροποίηση των προσφυγικών ροών.

Όμως έστω και την ύστατη στιγμή η Ε.Ε. οφείλει να δώσει απτές απαντήσεις στην ανθρωπιστική κρίση που βιώνει σήμερα ο λαός της Συρίας, και όχι να χαϊδεύει τα αυτιά της Τουρκίας.

Μία ανθρωπιστική κρίση που μεταφέρεται στην Ευρώπη, και ιδιαίτερα στην Ελλάδα, και που θα συνεχίσει όσο η Τουρκία θα ανέχεται και θα αφήνει τους τζιχαντιστές του Νταές (σ.ISIS) και τους υποστηριχτές τους να συνεχίζουν το εγκληματικό τους έργο. Μία ανθρωπιστική κρίση που δεν πλήττει μόνο τους πρόσφυγες αλλά και τον Ελληνικό λαό, που έχοντας φτωχοποιηθεί από τα μνημόνια και την τρόικα, δεν μπορεί πλέον να φιλοξενήσει άλλους ξεριζωμένους.

Πρέπει να υπάρξει μία διεθνής απάντηση στο συγκεκριμένο πρόβλημα και οι πλούσιες χώρες, όχι μόνο στην Ευρώπη, να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους

*Ο Νότης Μαριάς, είναι Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Καθηγητής Θεσμών Ε.Ε. στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Πηγή: http://www.pronews.gr

 

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν...

EnglishfrenchitalyGermanSpainrussiapoland