Νότης Μαριάς στην Ευρωβουλή: Δίκαιη κατανομή του παραγόμενου πλούτου εδώ και τώρα

Στρασβούργο, 12/5/2016

Η βασική αιτία των κοινωνικών ανισοτήτων που υπάρχουν στην Ευρώπη είναι η ίδια η άνιση κατανομή του παραγόμενου πλούτου επισήμανε ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Καθηγητής Νότης Μαριας μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο την Τετάρτη 11/5/2016, με αφορμή τη συζήτηση για τη μείωση των ανισοτήτων.

Όπως επισήμανε ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής: «Στην εποχή της οικονομικής κρίσης, της βίαιης δημοσιονομικής προσαρμογής, της μερκελικής λιτότητας και της διάλυσης του κοινωνικού κράτους η καταπολέμηση των ανισοτήτων και η ενίσχυση της βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης αποτελεί όνειρο απατηλό.»

Στη συνέχεια ο Νότης Μαριάς επισήμανε: «Η Ευρώπη έχει γεμίσει με στρατιές ανέργων και φτωχών. Οι μακροχρόνιοι άνεργοι στην ΕΕ ανέρχονται στα 12 εκατομμύρια. Η ανεργία στην Ελλάδα του μνημονίου έφτασε στο 25%. Χρειάζεται λοιπόν αλλαγή οικονομικού μοντέλου, εγκατάλειψη της λιτότητας και χτύπημα της φοροδιαφυγής των πολυεθνικών που δεν πληρώνουν φόρους με αποτέλεσμα τα κράτη να διαθέτουν λιγότερους πόρους για κοινωνική πολιτική.»

Και ο Νότης Μαριάς κατέληξε: «Όμως η βασική αιτία των ανισοτήτων είναι η ίδια η άνιση κατανομή του παραγόμενου πλούτου. Έτσι στη Γερμανία όπου η ανεργία είναι μόνο 4,5% σύμφωνα με προχθεσινή τηλεοπτική εκπομπή της Deutsche Welle στη χώρα αυτή δηλαδή στη Γερμανία παρατηρούνται σήμερα οι μεγαλύτερες κοινωνικές ανισότητες στην ΕΕ αφού το 10% του πιο πλούσιου τμήματος του πληθυσμού έχει διπλάσιο πλούτο από το 40% του φτωχότερου τμήματος του πληθυσμού στη Γερμανία.»

Ακολουθεί το σχετικό βίντεο με την παρέμβαση του Νότη Μαριά:

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν...

EnglishfrenchitalyGermanSpainrussiapoland