Νότης Μαριάς: Η Διατήρηση του Δουβλίνου ΙΙΙ και το κλείσιμο των εσωτερικών συνόρων επιβάλουν την αποχώρηση της Ελλάδας από τη Σένγκεν

Αθήνα, 13/5/2016

 

Οι τελευταίες δυσμενείς εξελίξεις για την Ελλάδα  στο πεδίο των ρυθμίσεων της ΕΕ για το άσυλο και το κλείσιμο των συνόρων του χώρου Σένγκεν μετατρέπουν την Ελλάδα σε ένα απέραντο στρατόπεδο προσφύγων, γεγονότα που επιβάλουν μετ’ επιτάσεως την άμεση αποχώρηση της πατρίδας μας από τη Συνθήκη Σένγκεν.

Αυτά επισήμανε σε ομιλίες του την Τετάρτη 11/5/2016 ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Καθηγητής Νότης Μαριάς για τη δήθεν μεταρρύθμιση του Δουβλίνου για το κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου καθώς και για τη δήθεν αποκατάσταση της λειτουργίας του Συστήματος Σένγκεν.

Σε σχέση με τους Κανόνες του Δουβλίνο για το άσυλο ο Νότης Μαριάς επισήμανε: «Το σύστημα του Δουβλίνο για το άσυλο έχει αποτύχει καθώς έχει μετατρέψει την Ελλάδα και την Ιταλία σε αποθήκες ψυχών. Αντί όμως να καταργηθεί το Δουβλίνο και ιδίως το κριτήριο της χώρας της πρώτης εισόδου τελικά διατηρείται.»

Και απευθυνόμενος στον παρευρισκόμενο Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο είπε: «Κύριε Αβραμόπουλε η Ελλάδα δεν αντέχει άλλους πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες και το ξέρετε πολύ καλά. Τα πρόσωπα που έχουν εγκλωβιστεί στην Πατρίδα μας είναι πάνω από 54.000. Τι γίνεται με την περίφημη μετεγκατάσταση; Από τους 66.400 πρόσφυγες που έπρεπε να έχουν μετεγκατασταθεί από την Ελλάδα σε άλλες χώρες της ΕΕ έχουν μετεγκατασταθεί μόνο 869 άτομα. Αυτό σημαίνει ότι αν υπολογίσει κανείς τους αριθμούς θα χρειαστούν 100 χρόνια για να γίνουν οι 66.400 μετεγκαταστάσεις. Αυτό το είπε και το Ίδρυμα Bruegel. Χρειαζόμαστε λοιπόν ένα υποχρεωτικό σύστημα μετεγκατάστασης. Επίσης σε σχέση με τις επαναπροωθήσεις από την Ελλάδα στην Τουρκία προχωρούν με ρυθμό χελώνας. Μόνο 386 πρόσωπα έχουν επαναπροωθηθεί. Τι θα γίνει με τους εμπειρογνώμονες που είχατε πει ότι θα έρθουν από την ΕΕ  για να εξετάσουν τις χιλιάδες αιτήσεις ασύλου;»

Στη συνέχεια ο Νότης Μαριάς κατήγγειλε το κλείσιμο των εσωτερικών συνόρων της ζώνης Σένγκεν και μάλιστα με τη βούλα της ίδιας της Κομισιόν. Με τον τρόπο αυτό είπε ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής η Ελλάδα μετατρέπεται σε ένα απέραντο προσφυγικό Νταχάου. Μάλιστα προκειμένου να πάψει η Πατρίδα μας να αποτελεί μαγνήτη για τους χιλιάδες πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες ο Νότης Μαριάς ζήτησε για άλλη μια φορά την αποχώρηση της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν.

Στο πλαίσιο αυτό  ο Νότης Μαριάς επισήμανε: «Η Ζώνη Σένγκεν έχει καταργηθεί στην πράξη εδώ και μήνες. Η Γερμανία, η Γαλλία, η Αυστρία, η Δανία, η Σουηδία έχουν αναστείλει τη Σένγκεν». Επίσης με την απόφαση-εισήγηση της Κομισιόν της 11ης Μαΐου «νομιμοποιείται πλέον και η επίσημη για 2 χρόνια αναστολή της Σένγκεν που θα οδηγήσει σε κλειστά σύνορα και θα μετατρέψει την Ελλάδα σε ένα απέραντο στρατόπεδο προσφύγων. Αντί λοιπόν για μετεγκατάσταση των χιλιάδων προσφύγων από την Ελλάδα στην ΕΕ τελικά η Ελλάδα μετατρέπεται σε ένα απέραντο προσφυγικό Νταχάου. Η συμμετοχή της Ελλάδας στη Σένγκεν την έχει μετατρέψει σε μαγνήτη για τους χιλιάδες πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία, που προτιμούν να διακινδυνεύσουν να πνιγούν στο Αιγαίο για να φτάσουν στην Ελλάδα παρά να πάνε με ασφάλεια στη Βουλγαρία η οποία όμως δεν είναι χώρα Σένγκεν. Προτιμούν λοιπόν την Ελλάδα ως χώρα Σένγκεν που χορηγεί ταξιδιωτικά έγγραφα Σένγκεν και τους επιτρέπει να ταξιδέψουν στη Γερμανία.»

Και ο Νότης Μαριάς κατέληξε: «Μόνη λύση πλέον για την Ελλάδα είναι η αποχώρησή της από τη Σένγκεν εδώ και τώρα για να πάψει να είναι μαγνήτης των προσφύγων. Αυτό πρότεινα ήδη από τις 11 Δεκεμβρίου και ήρθε η ώρα να εφαρμοστεί.»

Οι καταγγελίες του Nότη Μαριά προκάλεσαν επικριτική παρέμβαση του Γάλλου Ευρωβουλευτή Jérôme Lavrilleux, που όμως τα άκουσε και αυτός από τον Νότη Μαριά.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί τις ομιλίες του Νότη Μαριά και την κόντρα του με τον παραπάνω Γάλλο Ευρωβουλευτή.

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν...

EnglishfrenchitalyGermanSpainrussiapoland