Νέα Συμφωνία για τους καταναλωτές ενέργειας – Η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας ως τμήμα της Ενεργειακής Ένωσης

Τετάρτη 25 Μάϊος 2016 – Βρυξέλλες

Νότης Μαριάς ( ECR )

 

 

Κύριε Πρόεδρε, στην Ελλάδα, κύριε Šefčovič, στην οποία βρισκόσασταν πριν λίγες μέρες, το ενεργειακό κόστος για τους καταναλωτές επιβαρύνεται όχι από την έλλειψη ανταγωνισμού, αλλά λόγω των υπέρμετρων φόρων που καλούνται να πληρώσουν, γεγονός το οποίο έχει μεγάλη ευθύνη η τρόικα και τα μνημόνια.

Η ενεργειακή φτώχεια πλήττει, σύμφωνα με μελέτη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το 36% των ελληνικών νοικοκυριών. Πέρυσι τον χειμώνα 100.000 νοικοκυριά βρέθηκαν, ή κινδύνεψαν να βρεθούν, χωρίς ρεύμα. Σαν να μην έφτανε αυτό το 3ο μνημόνιο πρόσθεσε υπέρογκες αυξήσεις σε φόρους στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο αγροτικό πετρέλαιο, αυξήσεις που το μόνο που καταφέρνουν είναι να μειώσουν την κατανάλωση και τις εισπράξεις του κράτους, ενώ επιβάλλουν, ταυτόχρονα, ενεργειακή επισφάλεια και καύση ακατάλληλων υλικών για θέρμανση, πράγμα που οδήγησε σε αιθαλομίχλη σε πολλά μέρη της Ελλάδας.

Για όλα αυτά έχω θέσει γραπτές ερωτήσεις, δεν έχω πάρει, όμως, απάντηση. Σε συζήτηση στην ITRE τον περασμένο Ιανουάριο, ο κύριος Cañete δεσμεύτηκε να εξετάσει το ζήτημα της υπερφορολόγησης πανευρωπαϊκά. Τι θα γίνει με αυτό; Θα δώσετε σαφείς και τεκμηριωμένες απαντήσεις ή θα συνεχίσετε να κρύβεστε; Θέλω μια απάντηση, παρακαλώ.

Πηγή: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Βίντεο: europarl.europa.eu

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν...

EnglishfrenchitalyGermanSpainrussiapoland