Μη δασμολογικοί φραγμοί στην ενιαία αγορά

Τετάρτη 25 Μάϊος 2016 – Βρυξέλλες

Νότης Μαριάς ( ECR )

 

Κυρία Πρόεδρε, η ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ενίσχυσε κατά πολύ τις μεγάλες επιχειρήσεις και βιομηχανίες του Βορρά. Μάλιστα, αυτές ουδόλως επένδυσαν τα κέρδη τους στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου ώστε να υπάρξει ανάπτυξη και μείωση των δημοσίων ελλειμμάτων και χρεών.

Στη συγκυρία που διανύουμε σήμερα, με τα πλεονάσματα ρεκόρ της Γερμανίας από τη μια και τα τεράστια ελλείμματα που προκαλούν τα ίδια αυτά τα πλεονάσματα στον Νότο από την άλλη, οι μη δασμολογικοί φραγμοί αποτελούν το τελευταίο ανάχωμα για πολλούς επαγγελματικούς κλάδους του Νότου, πριν την ολοκληρωτική εξαφάνισή τους. Συνεπώς, το μόνο που θα πετύχει η υπό συζήτηση περαιτέρω απορρύθμιση είναι η ραγδαία αύξηση των ανισοτήτων μεταξύ των κρατών μελών.

Ο μύθος ότι η απορρύθμιση τονώνει την ανάπτυξη κι αυξάνει τις θέσεις εργασίας πρέπει επιτέλους να σταματήσει. Οι πολιτικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορεί να κατευθύνονται με μύθους. Οι μη δασμολογικοί φραγμοί και οι περιορισμοί είναι εργαλεία των κρατών για να ελέγχουν και να κατευθύνουν τις οικονομίες τους με τρόπο ανεξάρτητο. Η επικουρικότητα και ο σεβασμός της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης είναι αναγνωρισμένες αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η στρατηγική της ενιαίας αγοράς οφείλει να τις σεβαστεί.

Πηγή: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Βίντεο: europarl.europa.eu

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν...

EnglishfrenchitalyGermanSpainrussiapoland