Πολιτική συμφωνία συνεργασίας ΕΕ-Κούβας

Τρίτη 12 Απρίλιος 2016 – Στρασβούργο

Νότης Μαριάς ( ECR )

 

Κύριε Πρόεδρε, συζητούμε για τη συμφωνία που υπογράφτηκε πρόσφατα ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κούβα με σκοπό την εξομάλυνση των μεταξύ τους σχέσεων. Ήδη από τον Απρίλιο του 2014 είχαν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις στα πλαίσια του πολιτικού διαλόγου, με στόχο να ανοίξει ο δρόμους για τη σύναψη οικονομικών σχέσεων ανάμεσα στα είκοσι οκτώ κράτη μέλη της Ένωσης και της Κούβας.

Στα πλαίσια της συμφωνίας, εκτός από το εμπόριο και τον πολιτικό διάλογο, γίνεται λόγος επίσης και για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κούβα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πιέζει την Κούβα να υπογράψει διεθνείς συμφωνίες.

Τη στιγμή, βέβαια, που η Ευρωπαϊκή Ένωση υποδείκνυε στην Κούβα προτάσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η ίδια καταπατούσε καθημερινά τα δικαιώματα των χωρών της Ένωσης που τέθηκαν σε μνημόνια, επιβάλλοντας έτσι πολιτικές βίαιης δημοσιονομικής προσαρμογής και λιτότητας και φτωχοποιώντας όλο και περισσότερο αυτούς τους ευρωπαϊκούς λαούς.

Θα πρέπει, επομένως, Ευρωπαϊκή Ένωση να εκμεταλλευτεί την οικονομική συνεργασία με την Κούβα, χωρίς όμως να επεμβαίνει πολιτικά στη χώρα, η οποία πλήττεται εδώ και πενήντα έξι χρόνια από το εμπάργκο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Πηγή: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Βίντεο: europarl.europa.eu

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν...

EnglishfrenchitalyGermanSpainrussiapoland