Εφαρμογή και επανεξέταση της στρατηγικής ΕΕ-Κεντρικής Ασίας

Τρίτη 12 Απρίλιος 2016 – Στρασβούργο

Νότης Μαριάς ( ECR )

 

Κύριε Πρόεδρε, η Κεντρική Ασία είναι μια ευαίσθητη περιοχή πολιτικά, οικονομικά αλλά και περιβαλλοντικά, της οποίας η μετάβαση στην ελεύθερη αγορά δεν τελέστηκε ποτέ. Το γεγονός αυτό αντί να δικαιολογεί την παρεμβατικότητα της ευρωπαϊκής διπλωματίας με τους ίδιους στόχους και τις ίδιες κατευθύνσεις που απέτυχαν κατά το παρελθόν, θα έπρεπε να δίνει κίνητρο για την αναζήτηση άλλων μοντέλων ανάπτυξης που σέβονται τις ιδιαιτερότητες αυτής της περιοχής.

Επίσης, η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορεί να οικοδομείται συμπληρωματικά ως προς τους νατοϊκούς σχεδιασμούς. Δεν είδα δυστυχώς στην έκθεση να συζητούμε και να γίνεται αναφορά στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς της Τουρκίας και του παντουρκισμού που έχει αναζωπυρωθεί τα τελευταία χρόνια και αποτελεί μείζονα παράγοντα αστάθειας για την ευρύτερη περιοχή.

Οι χώρες της Κεντρικής Ασίας πρέπει να πάψουν να αντιμετωπίζονται σαν το πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων για τους φυσικούς πόρους και η Ευρωπαϊκή στρατηγική οφείλει να προάγει μια ισότιμη σχέση που να σέβεται την εθνική ανεξαρτησία κάθε κράτους και να υπηρετεί το αμοιβαίο όφελος.

Πηγή: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Βίντεο: europarl.europa.eu

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν...

EnglishfrenchitalyGermanSpainrussiapoland