Επιθέσεις σε νοσοκομεία και σχολεία ως παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου

Τετάρτη 27 Απριλίου 2016 – Βρυξέλλες

Νότης Μαριάς ( ECR )

Κυρία Πρόεδρε, τους τελευταίους μήνες, δυστυχώς, έχουμε επανειλημμένα συζητήσει τις παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου στα πεδία του πολέμου, ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή, κυρίως λόγω της δράσης των τζιχαντιστών του Daesh. Όμως, τον περασμένο Νοέμβριο, οι Ηνωμένες Πολιτείες ομολόγησαν τον δολοφονικό βομβαρδισμό νοσοκομείου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, στο Αφγανιστάν.

Στην Υεμένη, η αραβική συμμαχία της οποίας ηγείται η Σαουδική Αραβία, έχει επιτελέσει ένα όργιο βιαιοπραγιών κατά του αμάχου πληθυσμού, με πολλές επιθέσεις σε νοσοκομεία και σχολεία. Με τη στάση «δύο μέτρα και δύο σταθμά» που υιοθετεί σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Δύση ευρύτερα, διακυβεύεται η υπόληψη και η αξιοπιστία τους.

Οι διεθνείς οργανισμοί έχουν καθήκον να αναγνωρίσουν τα εγκλήματα πολέμου στην Υεμένη, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ και στη Συρία, αλλά και αλλού, από όποιος και αν τελούνται. Αυτό θα πρέπει να είναι το πρώτο βήμα, ώστε οι ιθύνοντες να αναλάβουν τις ευθύνες των πράξεών τους, την οικονομική αποκατάσταση των ζημιωθεισών χωρών, αλλά και των ανθρώπων, όπως επίσης και την ασφαλή και άνευ όρων περίθαλψη των χιλιάδων προσφύγων που έχουν δημιουργήσει.

Πηγή: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Βίντεο: europarl.europa.eu

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν...

EnglishfrenchitalyGermanSpainrussiapoland