VP/HR — Ενέργειες για την άμεση απελευθέρωση των τούρκων δημοσιογράφων Can Dundar και Erdem Gül

1 Φεβρουαρίου 2016
E-000900-16
Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης
προς την Επιτροπή (Αντιπρόεδρος/Ύπατη Εκπρόσωπος)
Άρθρο 130 του Κανονισμού
Notis Marias (ECR)

Στις 27 Ιανουαρίου 2016, οι εισαγγελικές αρχές της Τουρκίας ενημέρωσαν τους δημοσιογράφους Can Dundar και Erdem Gül, που είναι προφυλακιστέοι εδώ και 65 ημέρες, ότι βρίσκονται αντιμέτωποι με ποινές ισόβιας κάθειρξης, με τις κατηγορίες «της συγκέντρωσης απόρρητων κρατικών εγγράφων με σκοπό την πολιτική και στρατιωτική κατασκοπία», «της προσπάθειας ανατροπής ή παρακώλησης του έργου της κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας» και «της σκόπιμης υποστήριξης μιας τρομοκρατικής οργάνωσης».

Οι κατηγορίες απαγγέλθηκαν λόγω σχετικής αρθρογραφίας του Can Dundar στην μεγάλης κυκλοφορίας τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet, της οποίας ο Erdem Gül ήταν επικεφαλής στο γραφείο της στην Άγκυρα. Το εν λόγω άρθρο υποστηρίζει με αποδείξεις ότι ένα φορτίο όπλων των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών που κατασχέθηκε στα τουρκο-συριακά σύνορα, τον Ιανουάριο του 2014, προορίζονταν για τον εφοδιασμό ισλαμιστικών ομάδων στη Συρία.

Δεδομένου ότι τέτοιες ποινές επιβάλλονται σε περιπτώσεις που αφορούν βίαια εγκλήματα, η επιβολή τους στη παρούσα περίπτωση θα έχει μετά βεβαιότητας αρνητική επίδραση στην ελευθερία του Τύπου και την ελευθερία της έκφρασης στην Τουρκία, επιδεινώνοντας την υπάρχουσα κατάσταση που είναι ήδη απαράδεκτη.

Ερωτάται η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας: Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου να απελευθερωθούν άμεσα οι δημοσιογράφοι Can Dundar και Erdem Gül;

Πηγή: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Απάντηση της Ύπατης Εκπροσώπου/Αντιπροέδρου κ. Mogherini
Η Επιτροπή έχει εκφράσει συχνά τις σοβαρές ανησυχίες της όσον αφορά παραβιάσεις της ελευθερίας της έκφρασης στην Τουρκία. Στην έκθεση του 2015 για τη στρατηγική διεύρυνσης της ΕΕ όσον αφορά την Τουρκία, η ΕΕ υπογράμμισε την οπισθοδρόμηση όσον αφορά τον σεβασμό της ελευθερίας της έκφρασης και κάλεσε την Τουρκία να αναλάβει δράση, κατά προτεραιότητα, ενάντια στον εκφοβισμό δημοσιογράφων, σε όλες του τις μορφές. Στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης-18ης Μαρτίου 2016, η ΕΕ επανέλαβε ότι αναμένει από την Τουρκία να τηρεί τα υψηλότερα πρότυπα σε θέματα δημοκρατίας, κράτους δικαίου και σεβασμού των θεμελιωδών ελευθεριών, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της έκφρασης. Το θέμα συζητήθηκε επίσης κατά τον πολιτικό διάλογο υψηλού επιπέδου της 25ης Ιανουαρίου, που επεξεργάστηκε το πλαίσιο για την αναζωογόνηση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, με την επιφύλαξη των θέσεων των κρατών μελών, όπως διατυπώθηκε στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου 2015 και στην ανακοίνωση έπειτα από τη σύνοδο των αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων της ΕΕ με την Τουρκία, στις 29 Νοεμβρίου 2015. Η Τουρκία μπορεί να επισπεύσει τον ρυθμό των διαπραγματεύσεων εφόσον προωθήσει την εκπλήρωση των κριτηρίων αξιολόγησης, ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του διαπραγματευτικού πλαισίου και τηρήσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις έναντι της ΕΕ.

Η Επιτροπή παρακολουθεί στενά την εν εξελίξει υπόθεση των δημοσιογράφων Can Dündar και Erdem Gül, που πρόσφατα — έπειτα από απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας — απελευθερώθηκαν αφού είχαν τεθεί υπό κράτηση για 92 ημέρες. Το δικαστήριο έκρινε ότι η σύλληψή τους ήταν σε αντίθεση προς το Σύνταγμα, καθώς παραβίαζε τα ατομικά δικαιώματά τους, όπως και το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης. Στις 6 Μαΐου, οι δύο δημοσιογράφοι καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης 5 ετών και 10 μηνών (ο Dündar) και ποινή φυλάκισης 5 ετών (ο Gül) για αποκάλυψη κρατικών μυστικών. Η αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Άγκυρα παρακολουθεί στενά τις επιτόπιες εξελίξεις σχετικά με την υπόθεση, μεταξύ άλλων παριστάμενη στην πρώτη συνεδρίαση της δίκης μαζί με τις διπλωματικές αποστολές πολλών κρατών μελών της ΕΕ. Η ΕΕ έχει επανειλημμένα τονίσει ότι η Τουρκία, ως υποψήφια προς ένταξη χώρα, οφείλει να σέβεται και να προάγει υψηλά δημοκρατικά πρότυπα και πρακτικές, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας των μέσων επικοινωνίας.

 

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν...

EnglishfrenchitalyGermanSpainrussiapoland