Παράνομη πρακτική της Volkswagen για εμφάνιση μειωμένων παραγόμενων ρύπων στα οχήματά της κατά τη διάρκεια ελέγχων

24 Σεπτεμβρίου 2015
E-013076-15
Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης
προς την Επιτροπή
Άρθρο 130 του Κανονισμού
Notis Marias (ECR)

Η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας των ΗΠΑ (EPA) ανακάλυψε σε ελέγχους που διενήργησε ότι πετρελαιοκίνητα οχήματα της Volkswagen που βγήκαν στην αμερικανική αγορά μεταξύ 2009 και 2015 είχαν εγκατεστημένους σύνθετους αλγόριθμους που μείωναν τους παραγόμενους ρύπους κατά τη διάρκεια ελέγχων, εξαπατώντας με τον τρόπο αυτό τις ρυθμιστικές αρχές καθώς και τους καταναλωτές. Τη χρήση αυτών των παράνομων αλγορίθμων παραδέχτηκε και η ίδια η Volkswagen.

Το συγκεκριμένο θέμα είναι κομβικής σημασίας για την προστασία των ευρωπαίων καταναλωτών, του περιβάλλοντος και κυρίως της ανθρώπινης υγείας.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται η Επιτροπή:

1. Θα διενεργηθούν αντίστοιχοι έλεγχοι σε μοντέλα/οχήματα της Volkswagen στην Ευρώπη για να διαπιστωθεί αν η εν λόγω εταιρία εφάρμοσε αυτή την παράνομη πρακτική ή άλλη παράνομη τεχνική και στην ευρωπαϊκή αγορά, τόσο για τα πετρελαιοκίνητα όσο και για τα βενζινοκίνητα οχήματά της, για να μειώνει τους παραγόμενους ρύπους των οχημάτων αυτών κατά τη διάρκεια ελέγχων;
2. Θα διενεργηθούν αντίστοιχοι έλεγχοι σε μοντέλα/οχήματα άλλων εταιριών για να διαπιστωθεί αν άλλες εταιρίες χρησιμοποιούν την προαναφερθείσα ή άλλες παράνομες τεχνικές για να μειώνουν τους παραγόμενους ρύπους των οχημάτων τους κατά τη διάρκεια ελέγχων;
3. Θα λάβει μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος, της υγείας και της μη εξαπάτησης των καταναλωτών;

Πηγή: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

 

29 Ιουλίου 2016
E-013076/2015

Απάντηση της κ. Bieńkowska εξ ονόματος της Επιτροπής

Η Επιτροπή παραπέμπει τον κ. βουλευτή στην απάντηση που είχε δώσει στη γραπτή ερώτηση E-013699/2015(1).

Έκτοτε, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο δημοσίευσαν τα αποτελέσματα των ερευνών τους για τα οξείδια του αζώτου (NOX) από οχήματα ντίζελ, ενώ η Γαλλία δημοσίευσε εν μέρει τα αποτελέσματά της. Οι δύο πρώτες εκθέσεις επιβεβαιώνουν την παρουσία διάταξης αναστολής στα σχετικά οχήματα του ομίλου Volkswagen. Αναφέρουν επίσης ορισμένες άλλες βοηθητικές στρατηγικές ελέγχου εκπομπών που βρέθηκαν σε άλλους κατασκευαστές. Επί του παρόντος, η Επιτροπή εξετάζει τα αποτελέσματα.

(1) http://www.europarl.europa.eu/plenary/el/parliamentary-questions.html

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν...

EnglishfrenchitalyGermanSpainrussiapoland