Κόκκινα Στεγαστικά Δάνεια στην Ελλάδα και αύξηση δόσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών σε Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία

marias_1

9 Σεπτεμβρίου 2014
E-006709-14
Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης
προς την Επιτροπή
Άρθρο 130 του Κανονισμού
Notis Marias (ECR)

Κατά τη συνάντηση στο Παρίσι στις 2-4.9.2014 μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και της τρόικας, οι εκπρόσωποι των δανειστών επέμεναν στην κατάργηση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας μετά την 31.12.2014, ενώ δεν δέχθηκαν την αύξηση του αριθμού των δόσεων των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία, που ξεπερνούν τα 67 δισ. ευρώ, και προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία, που ξεπερνούν τα 17 δισ. ευρώ.

Δεδομένου ότι τουλάχιστον ένας στους τέσσερις Έλληνες δεν έχει τη δυνατότητα να αποπληρώσει το δάνειό του στις τράπεζες, με 1 500 000 ανέργους και με το 55% των ιδιοκτητών ακινήτων να μην δύνανται να πληρώσουν τους φόρους τους, ερωτάται η Επιτροπή ως μέλος της τρόικας:

  1. Επιμένει στην απελευθέρωση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας από 1.1.2015 και στην εκπλειστηρίασή τους στο 1/3 της αντικειμενικής τους αξίας, παρότι τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια ανέρχονται σε 25 δισ. ευρώ και οι δανειολήπτες αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους λόγω της οικονομικής καταστροφής που έχει υποστεί η ελληνική οικονομία από το μνημόνιο που επέβαλε η τρόικα, όπως άλλωστε δέχεται και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο από 13.3.2014 σχετικό ψήφισμά του;
  2. Επιμένει στην άρνησή της να αυξηθεί ο αριθμός των δόσεων των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία τουλάχιστον σε 120;

Πηγή: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Απάντηση του κ. Katainen εξ ονόματος της Επιτροπής (22 Οκτωβρίου 2014)

1. Όσον αφορά την αναστολή των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία, πρέπει να βρεθεί η κατάλληλη ισορροπία μεταξύ της ελαχιστοποίησης του ηθικού κινδύνου και της παροχής προστασίας για τα άτομα που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. Υπό το πρίσμα αυτό, ο νόμος 4224/2013, που εγκρίθηκε στο πλαίσιο του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής(1), καθιέρωσε ένα προσωρινό καθεστώς όσον αφορά πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας του οφειλέτη, το οποίο λήγει τον Δεκέμβριο 2014. Αυτή η προσωρινή ρύθμιση θεσπίστηκε μετά τη λήξη του μνημονίου για τον πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας των οφειλετών τον Δεκέμβριο του 2013. Στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής(2), οι ελληνικές αρχές δεσμεύθηκαν να καταρτίσουν ένα συνεκτικό σχέδιο για τη δημιουργία δικτύου κοινωνικής ασφάλειας με βάση εισοδηματικά κριτήρια υπέρ των κοινωνικά αδύναμων ιδιοκτητών κατοικιών.

2. Τα καθεστώτα πληρωμής με δόσεις που αναφέρονται από τον κ. βουλευτή θεσπίστηκαν από τις ελληνικές αρχές κατά τη διάρκεια του Ιουλίου 2013 για να βοηθήσουν στην πληρωμή των φορολογικών και κοινωνικοασφαλιστικών οφειλών. Το ζήτημα της εφαρμογής του καθεστώτος πληρωμής με δόσεις θα συζητηθεί στο πλαίσιο της 5ης επανεξέτασης.

(1) http://ec.europa.eu/economy_finance/publications/occasional_paper/2014/pdf/ocp192_en.pdf, σ. 46.
(2) http://ec.europa.eu/economy_finance/publications/occasional_paper/2014/pdf/ocp192_en.pdf, σ. 190.

Πηγή: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν...

EnglishfrenchitalyGermanSpainrussiapoland